Moslims vieren Islamitische Nieuwjaar 1442

Donderdag 20 augustus 2020 vieren moslims wereldwijd het Islamitisch Nieuwjaar.

Het Islamitisch Nieuwjaar (Ras A-Sanah Al-Hijriyah) is de eerste dag van het Islamitische kalender. Het Nieuwjaar 1442 begint met Muharram (heilige maand) dat is de naam en de eerste maand van het Islamitische kalender (net als de maand Januari in het Westen). Moslims herdenken dat de profeet Mohammed en zijn volgelingen in het jaar 622 n. Chr. de stad Mekka verlieten en naar Medina verhuisden.

De emigratie van de Profeet, in het Arabisch Àl-Hijra genoemd, vormt het beginpunt voor de moslimkalender de – Al-Hijra-kalender – . Dit is de kalender zoals die gecreëerd is door kalief Omar (Omar Ibn Al-Chattab) ongeveer 640 na Christus. Moslims beschouwen dit moment als het begin van hun jaartelling.

Het moslimjaar telt 12 maanmaanden van afwisselend 29 en 30 dagen, in totaal 354 in plaats van 365 dagen. Het islamitisch jaar is 11 tot 12 dagen korter dan het Gregoriaans jaar, waardoor het Nieuwjaar op wisselende data doorgaat volgens de Gregoriaanse kalender. 

De Koran verbiedt extra maanden (een dertiende maand) in de Koran staat: “Het aantal maanden is bij God twaalf maanden volgens de teboekstelling van God op de dag dat Hij de hemelen en de aarde schiep; daarvan zijn er vier heilig. (…) Het invoegen van een schrikkelperiode is enkel maar meer ongeloof waarmee zij die ongelovig zijn tot dwaling gebracht worden…” Hoofdstuk 9/Soera, Het Berouw/At-Taubah, vers, 36-37.

Het islamitisch jaar volgt de koran, die aangeeft dat de zon en de maan door God geschapen zijn en dat de maan de tijdmaat aangeeft. “Hij (God) is het die de zon gemaakt heeft als verlichting en de maan als een licht en die ervoor standen heeft verordend opdat jullie het aantal van de jaren en berekening weten.” Hoofdstuk 10/Soera, Younes/Jonas, vers 5.

Lees ook: https://demoslimkrant.nl/maak-van-het-islamitische-nieuwjaar-een-officiele-feestdag