Moslims lopen mee in Gay Pride

In de Gay Pride in Antwerpen zullen volgende week “allochtone papa’s en mama’s” meelopen. Dat is voor het eerst en een belangrijk signaal, zeggen zowel holebi’s als allochtonen.

“We willen het taboe over holebi’s doorbreken. Dat heerst nog bij veel mensen binnen onze gemeenschap”, vertelt Hassan Aarab, die samen met zijn broer Mo het initiatief neemt om met een delegatie heteroseksuele moslims mee te stappen in de Gay Pride in Antwerpen.

“Het idee is ontstaan binnen onze gemeenschap”, vertelt Hassan Aarab. “Want in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, leeft het thema ook echt wel bij ons. We moeten er ook niet flauw of hypocriet over doen.

Homoseksualiteit komt overal voor, ook in de moslimgemeenschap. Met onze aanwezigheid in de Gay Pride willen we de mensen de vrijheid geven om zich te outen, om uit de kast te komen. Vooral omdat we merken dat dit toch nog moeilijk ligt. En wij vinden dat iedereen moet kunnen zijn wie hij of zij wil zijn.”

Perceptie
Ondanks het feit dat Aarab zelf zegt dat homoseksualiteit binnen de gemeenschap een taboe blijft, wil hij dat ook nuanceren. “De perceptie is dat moslims erg tegen homoseksualiteit zijn, maar dat klopt niet helemaal. Het heeft vaak ook te maken met een gebrek aan kennis”, legt hij uit.

“Precies om dat beeld bij te stellen, willen we op een sympathieke manier deelnemen. We gaan meewandelen, maar de concrete afspraken voor de Gay Pride moeten nog worden gemaakt.”