Het gebruik van cryptovaluta als geldmiddel strookt niet met de islamitische shariawetgeving en moet verbodenb(haram) worden voor moslims. Dat oordeelt Majelis Ulama Indonesia (Raad van Indonesische Geleerden) (MUI) de hoogste religieuze autoriteit van Indonesië.
Volgens de argumenten van de raad brengt het gebruik van cryptocurrency’s zulke groot financiële risico’s, onzekerheid, gokken en onheil met zich mee.
De Indonesische Moslimraad is een religieuze instantie, dat toezicht houdt op dat de bevolking leeft volgens de islamitische wet, bekend als de sharia. De MUI bezit grote religieuze, politieke en juridische macht in Indonesië. Of de uitspraak de cryptomarkt van Indonesië zal beïnvloeden, is onduidelijk. De uitspraken van de MUI hebben geen bindende werking.
In het land is er handel in cryptovaluta en dat wordt niet door de overheid niet verboden. In Indonesië werd tussen januari en mei dit jaar voor bijna 26 miljard dollar gehandeld in de digitale betaalmiddelen.
In het land wonen 273 miljoen inwoners waarvan 86 procent moslim is. Moslims in Indonesië vormen de grootste islamitische gemeenschap ter wereld. In veel islamitische landen is handel in bitcon verboden.