Moskeeën staan stil bij overlijden Mohammed Rabbae

Nederlandse moskeeën zullen vrijdag na het vrijdaggebed dua (smeekbede) doen voor oud-politicus Mohammed Rabbae.

Rabbae trok in het verleden veel samen met moskeebestuurders om Neder-moslimgemeenschappen te stimuleren te gaan stemmen bij verkiezingen en zelf politiek actief te worden.

Saïd Bouharrou, vice-voorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) laat aan deze krant weten: “Rabbae was een vrome en tolerante moslim. Hij heeft veel betekend voor de moslimgemeenschap in de strijd tegen discriminatie en islamofobie. Hij was zijn tijd ver vooruit. Als directeur van het Nederlands Centrum Buitenlanders kreeg hij grote bekendheid in de jaren tachtig van de vorige eeuw, met name onder de eerste (en tweede) generatie Marokkanen. Rabbae stond synoniem voor weerbaarheid en emancipatie, een sterk rolmodel om je aan op te trekken. Een groot leider en pionier is heen gegaan.”

Hoofd Externe Betrekkingen Kenan Aslan van IGMG Milli Görüş – Zuid Nederland: “Wij staan stil bij het overlijden van broeder Mohammed Rabbae. Hij heeft zich tijdens zijn maatschappelijke en politieke functie intensief ingezet voor moslims en minderheden wat wij altijd gewaardeerd hebben en zullen blijven waarderen.”

Voorzitter Abdelsadek Mass van de Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH) laat weten: “Met de dood van Mohammed Rabbae verliest de moslimgemeenschap een icoon. Hij was een bijzonder mens en een icoon binnen de Nederlandse moslimgemeenschap. Rabbae was een pionier die generaties inspireerde om politiek actief te zijn en een bijdrage te leveren aan het maatschappelijk debat.”

In Utrecht gaat voorzitter Abdelmajid Khairoun van ICC Omar Al Farouq Moskee mee met de actie van Nederlandse Moskeeën. Ook een aantal bij de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) aangesloten moskeeën doen met de actie mee.

Mohammed El Barmaki uit Bergen op Zoom laat weten dat Moskee El-Feth ook stil zal staan bij het overlijden van Rabbae. Dit geldt ook voor het bestuur van de moskee in Zevenbergen en Hilversum.

Mohammed Rabbae trok samen met de moskeeën namens het Landelijk Beraad Marokkanen in hun strijd tegen discriminatie, gelijke rechten en solidariteit. Zowel tegen Geert Wilders (PVV) in de film Fitna en de ‘minder, minder, minder Marokkanen’-uitspraak. Hierbij waren Abdou Menebhi van Euro-Mediterraan Centrum voor Migratie en Ontwikkeling (EMCEMO) en Mustafa Ayranci, Vereniging van Turkse Arbeiders in Nederland (HTIB) betrokken.