Minstens twaalf salafistische geestelijken onderweg naar Eindhoven met kerst

0
87

Minstens zeven  islamitische geestelijken die warme connecties hebben met de Moslimbroederschap en salafistische en wahabistische organisaties zijn uitgenodigd voor een internationale conferentie in de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven. 

De conferentie vindt plaats van 24 tot 27 december en is georganiseerd door de stichting Al Waqf onder de titel ‘Dit is Mohammed’.

Dit jaar valt de verjaardag van de Profeet op 25 december. De conferentie zal ook live te volgen zijn via www.islamtv.nl, er zijn veel zorgen dat de predikers vanuit Eindhoven ook andere grote steden zullen aandoen zoals Rotterdam, Tilburg, Helmond, Den Haag en Arnhem. 

Het gezelschap van sprekers bestaat o.a. uit sjeik Abdullah Al Muslih, een wahabistich geestelijke uit Saoedi-Arabië over wie eerder dit jaar veel commotie was. Hij kwam in opspraak omdat hij in het verleden zelfmoordaanslagen zou hebben goedgekeurd. 

Issam El-Bashir is een islamitische geestelijke en politicus van de Moslimbroederschap. Hij was secretaris-generaal van de International Moderation Centrum in Koeweit en de voormalige minister van Religieuze Zaken in Soedan. El-Bashir, staat bekend om zijn afkeer voor en oproep tot moord op de sjiieten uit Iran en Irak. 

Ook sjeik Mohammad Ratib Al Nabuls zal Eindhoven bezoeken. Al Nabulsi zou naast het legitimeren van zelfmoordaanslagen, ook van mening zijn dat homoseksuelen de doodstraf verdienen.

Rob van Gijzel
Burgemeester Rob van Gijzel heeft zeven imams verboden om later deze week te spreken op de conferentie in Eindhoven. Dat schrijft hij in een brief aan de organisatie van de conferentie, Stichting Waqf, en de gemeenteraad.

De sprekers zouden met hun uitspraken haat zaaien en terrorisme verheerlijken, claimt de burgemeester in de brief aan de stichting. Op de site wordt de komst van veertien sprekers aangekondigd, maar de gemeente zegt maar over tien mensen door Stichting Waqf geïnformeerd te zijn.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) liet daarop weten tegen zeven mensen bezwaren te hebben vanwege hun uitlatingen. De NCTV stelt verder dat het visa van de sprekers wordt ingetrokken en dat ze in het hele Schengengebied gesignaleerd zullen staan.

Stichting stapt naar rechter
Nasr El Damanhoury van Stichting Waqf is het niet met het besluit eens en stapt nu naar de rechter. “De burgemeester neemt zijn besluit hopelijk op juridische gronden. Wij vinden dat dit een beperking van onze religieuze vrijheid is.”

“Die vrijheid hoort gegarandeerd te zijn door de grondwet. De burgemeester probeert preventief in te grijpen door mensen te weerhouden om te spreken, terwijl hij moet wachten en luisteren naar wat ze zeggen” aldus El Daman tegen Omroep Brabant.

Tegenover deze krant heeft een woordvoerder van Al-Fourqaan moskee, bevestigd dat op dit moment nog niet bekend is, wie van de predikers wel of niet gaat komen. Hij melde aan onze krant dat pas bij de komst van de predikers vermelding gemaakt zal worden op de website.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in