Mensenrechten gaan niet om kleur maar om economische belangen

0
119

Het is al dagen onrustig in Amerika. In verschillende steden wordt hevig geprotesteerd en zijn rellen uitgebroken tegen het politieoptreden.

De rellen ontstonden na de dood van George Floyd, een zwarte man die bij zijn arrestatie door een inmiddels ontslagen agent tegen de grond werd gewerkt. De politieknie leunde daarbij dusdanig zwaar op Floyds nek, dat die het niet overleefde. “Ik krijg geen adem”, riep hij nog..

Bij het zien van deze afschuwelijke beelden kreeg ik een déjà-jvu over het optreden van de politieagenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez in Den Haag.

Niet dat alle politieagenten slechte dienders zijn. Veel oefenen – net als u en ik – elke dag weer hun beroep met zorg uit in het belang van de samenleving. Zij verdienen respect.

Opvallend hoe stil Nederlandse politici zijn – terwijl ze denken dat ze kampioen mensenrechten zijn – als het gaat om politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

Alsof het concept mensenrechten in Nederland alleen geldt voor de economische belangen van multinationals of de staat.

Gaan de PvdA, SP, GroenLinks, D66 en DENK een debat aanvragen met minister Stef Blok na de moord op George Floyd? Of gelden de mensenrechten alleen als het gaat om landen als Turkije, Suriname, Marokko, China en Rusland?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in