MbZ wordt morgen in Turkije verwacht bij Erdogan

0
533

Kroonprins Mohammed bin Zayed al Nahyan, van Abu Dhabi (VAE), zal morgen een bezoek brengen aan de Turkse president Tayyip Erdogan van Turkije.

Erdogan verwacht van het bezoek van bin Zayed al Nahyan dat de Emiraten een ​​geldinjectie geven, van miljarden investeringen, om de haperende economie van Turkije nieuw leven in te blazen.

De Turkse lira heeft in de afgelopen 24 uur ruim 12 procent van zijn waarde ten opzichte van de euro verloren. De markt reageert daarmee op uitspraken van de Turkse president. Hij verdedigde maandagavond zijn opvatting dat hoge rentes tot hogere inflatie leiden. Hij zei dat Turkije niet van zijn huidige monetaire koers zou afwijken, omdat het land in een “economische onafhankelijkheidsoorlog” verwikkeld is.

Na 10 jaar regionale concurrentie en beschuldigingen van samenzwering om de Turkse regering omver te werpen, is Abu Dhabi’s kroonprins Mohammed bin Zayed al Nahyan morgen welkom in Ankara.

Het afgelopen jaar zijn Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten met plotselinge snelheid begonnen de betrekkingen te verbeteren, na een reeks politieke conflicten in plaatsen zoals Libië, Egypte en de Hoorn van Afrika.

Hoewel Ankara zijn regionaal beleid misschien niet heeft veranderd, is de perceptie dat de Turkse regering nu veel meer openstaat voor compromissen.

Een voorbeeld is het verzoek van Turkse functionarissen aan een aantal TV-zenders opererend vanuit Turkije, waaronder zenders die behoren tot de vijand van de VAE, de Moslimbroederschap, om een ​​deel van hun politieke programmering te beëindigen. Voor Egypte en VAE was de stap een openlijke verklaring dat Ankara zich distantieerde van de Broederschap en openstond voor warme banden met beide landen.