Marokko gaat de begrafeniskosten van Marokkanen, verblijvend in het buitenland, tijdens de coronacrisis vergoeden.
Het besluit is genomen door het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Marokkaanse ambassade in Nederland laat in een verklaring weten dat de kosten afhankelijk zijn van de familie-inkomens.
De repatriëringsregeling van het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is niet nieuw. Door de coronacrisis is de regeling verruimd om ook begraven te worden in het buitenland met een financiële vergoeding.
Een paar jaar geleden gaf koning Mohammed 6 tijdens een TV-toespraak opdracht aan de ambassades en consulaten om Marokkanen, die in het buitenland onverzekerd overlijden, gratis te repatriëren naar Marokko.
In Nederland dienen consuls uit Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch en Utrecht bij het overlijden van Neder-Marokkanen een aanvraag in bij het ministerie in Marokko. Pas als deze wordt goedgekeurd, geven consuls toestemming aan de familie en de begrafenisondernemer om voor vervoer te zorgen naar Schiphol. De aanvraagprocedure tussen de consuls in Nederland en het ministerie in Marokko wordt meestal in twee dagen afgehandeld.
Normaliter worden Marokkaanse overledenen uit Nederland met Royal Air Maroc (RAM) overgebracht naar Marokko waar het eeuwige grafrust geborgd is. Wegens de coronamaatregelen van de Marokkaanse overheid zijn alle grenzen gesloten en is repatriëring niet mogelijk.
Door de coronacrisis worden veel gemeenten in Nederland overdonderd met vragen over overleden moslims die niet in hun moederland begraven kunnen worden. Inmiddels heeft de gemeente Rotterdam besloten dat moslims van eeuwige grafrust gebruik kunnen maken, op een van de gemeentelijke begraafplaatsen.
Neder-Marokkanen kunnen voor meer informatie het beste naar hun regio-consulaat bellen of langsgaan. In Nederland gelden voor de Marokkaanse ambassade en de vier consulaten de coronamaatregelen van de Nederlands overheid.