vrijdag 19 juli 2024
24.5 C
Staphorst

Marokko-Sahrawis verliezen recht op Spaanse nationaliteit

Mensen die in de Marokkaanse Sahara zijn geboren toen dat gebied werd gekoloniseerd door Spanje kunnen geen aanspraak maken op de Spaanse nationaliteit. Dit heeft het Spaanse Hooggerechtshof besloten.

In de uitspraak staat: “De Sahara kan niet als Spanje worden beschouwd (…) Met andere woorden, mensen die in een gebied zijn geboren in een periode waarin dat gebied door Spanje werd gekoloniseerd, werden niet in Spanje geboren”. Hiermee werd de aanvraag van een vrouw verworpen die woonachtig is in Ibiza en de Spaanse nationaliteit eist omdat ze in 1973 in de voormalige kolonie van Spanje is geboren.

Eerder is haar verzoek al afgewezen door de burgerlijke stand van Ibiza en het directoraat-generaal van de bevolkingsregisters. Mensen die in een gebied zijn geboren in de periode dat de Sahara een Spaanse kolonie was, komen niet in aanmerking voor de Spaanse nationaliteit, zo is het definitieve oordeel van de rechters.

De uitspraak van het Hooggerechtshof is zeer opmerkelijk. In de periode tussen 1924 en 1975, dat de Marokkaanse Sahara in handen van Spanje was, kregen de bewoners wel de Spaanse nationaliteit. Dat werd jaren van ouders op kinderen doorgegeven waardoor veel bewoners in veel gevallen dezelfde rechten hadden als Spanjaarden. De meeste Sahrawis hebben al jaren naast de Spaans ook de Marokkaans nationaliteit.