Het overleg met Marokko over het socialezekerheidsverdrag is uiteindelijk toch nog mislukt. Dat meldt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) dinsdag in een brief aan de Kamer. Marokko is met een extra eis gekomen waaraan Nederland niet kan voldoen.
Er wordt al maanden over aanpassing van het verdrag gesproken waardoor de uitkeringen van Marokkaanse-Nederlanders die in Marokko wonen omlaag zouden gaan. Na maanden onderhandelen meldde Asscher eind september dat de zaak met Marokko rond was.
De Marokkaanse regering is volgens Asscher met een aanvullende eis gekomen. Nederlandse uitkeringen zouden ook moeten gaan naar mensen in de bezette Westelijke Sahara. Dat is volgens Asscher “nationaal en internationaal rechtelijk problematisch”. Hij betreurt het ten zeerste dat er geen akkoord gesloten kon worden.
De aanpassing van het verdrag was een wens van de Tweede Kamer. Een meerderheid steunde vorig jaar nog een motie van de VVD om het verdrag op te zeggen als de onderhandelingen geen resultaat hebben.
Om het verdrag op per 2017 op te kunnen zeggen, moet dat besluit voor 1 februari zijn genomen. Het verdrag regelt dat Nederlandse uitkeringen als de kinderbijslag, het kindgebonden budget en de uitkering volgens de Nabestaandenwet in Marokko kunnen worden ontvangen.
In de brief van woensdag schrijf Asscher nog steeds bereid te zijn om tot een akkoord te komen met Rabat. Zijn collega Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) verklaarde in de zomer niet uit te sluiten dat de relatie met Marokko onder druk komt te staan als het socialezekerheidsverdrag wordt opgezegd.