Marokkaanse autoriteiten verwerpen de beschuldiging van Amnesty International die beweert dat ze de mobiele telefoon van journalist Omar Radi hebben gehackt.
De minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, heeft vandaag namens de Marokkaanse regering bekend gemaakt dat premier Saad-Eddine El Othmani een brief heeft gestuurd waarin hij de mensenrechtenorganisatie vraagt om bewijs te leveren voor de beschuldiging.
Premier Saad-Eddine El Othmani beschuldigt Amnesty in de brief en via Twitter van een lastercampagne tegen het Marokko. De reactie van Bourita komt nadat Rabat Amnesty vijf dagen de tijd heeft gegeven om bewijs te leveren naar aanleiding van de beschuldiging aan haar adres.
Volgens de verklaring ontvingen de autoriteiten de uitvoerend directeur van de organisatie in Marokko, Mohamed El Siktawi, om hun verbazing te uiten over de in het rapport gepubliceerde beschuldigingen.
Amnesty International beweert dat zij de Marokkaanse autoriteiten had gebeld voordat het rapport gepubliceerd werd. De autoriteiten ontkennen dat Amnesty contact met hen heeft opgenomen en beschuldigen de organisatie ervan wereldwijd 17 mediaplatforms ingezet te hebben om haar ongegronde beschuldigingen tegen Marokko te publiceren.
Amnesty zegt dat uit een door haar gevoerde onderzoek, is gebleken dat de Marokkaanse autoriteiten, spyware van de Israëlische NSO Group hebben gebruikt om Omar Radi te bespioneren. Amnesty beweert dat Radi’s telefoon verschillende keren is aangevallen waarbij, via een geavanceerde nieuwe techniek, ongemerkt Pegasus-spyware werd geïnstalleerd.
De Pegasus-spyware van de Israëlische NSO Group geeft de aanvaller de volledige toegang tot de berichten, e-mails, media, microfoon, camera, gesprekken en contacten van de telefoon. Dergelijke aanvallen worden ‘onzichtbaar’ uitgevoerd en laten vrijwel geen sporen na.
De minister van mensenrechten, Mustafa Ramid, zegt dat de regering voor openheid van zaken is en geen conflict zoekt met mensenrechtenorganisaties in het land. Maar dat wil niet zeggen dat de regering niet het recht heeft om zich te verdedigen tegen valse beschuldigingen van welke NGO dan ook.
Volgens de regering in Rabat is dit het zoveelste bewijs dat Amnesty duidelijk partij kiest en dus politiek opereert.