Marokkanen dwingen regering tot noodtoestand 

0
389
Saadeddine el Othmani, premier van Marokko.

In Marokko geldt vanaf vrijdag 18:00 uur sanitaire noodtoestand. Als gevolg hiervan mogen de Marokkanen niet meer de straat op zonder geldige reden.

Wie zijn woning wil verlaten mag dat vanaf vanavond enkel met een officieel document van de plaatselijke autoriteiten doen. De maatregel geldt niet voor burgers die vitale beroepen uitoefenen.

Minister van Binnenlandse Zaken, Abdelouafi Laftit, liet er in een live TV-toespraak geen gras over groeien: “de sanitaire noodtoestand is de enige manier om verdere verspreiding van de corona epidemie onder controle te krijgen.” Aldus de bewindsman van het machtigste ministerie van het Koninkrijk.

Abdelouafi Laftit, minister van Binnenlandse Zaken.

De regering heeft verschillende maatregelen genomen in het kader van voorlichting en bewustwording van de bevolking.

Het begon met TV- en radio spotjes, daarna door de straten rijden en oproepen dat mensen thuis moeten blijven. De overheid moest zelfs de luidsprekers van de moskeeën, als communicatie kanaal gebruiken, om burgers te sommeren thuis te blijven.  

Zware maatregelen
De Marokkaanse regering, onder leiding van de geplaagde premier Saadeddine El Othman (PJD), heeft drie grote zorgen: het behandelen van burgers die het coronavirus hebben. Maatregelen treffen om verder verspreiding te voorkomen en dat de economische activiteiten blijven draaien.

De regering weet dat zij niet de medisch capaciteiten nog de infrastructuur hebben, om 35 miljoen Marokkanen tegen een epidemie te beschermen. Daarom doet zij er alles aan om de coronavirus in te dammen. De boodschap is blijf thuis..

Een deel van de bevolking (zoals ook in andere landen) neemt de ernst van de coronovirus niet serieus. Hierdoor weigeren zij de instructies en maatregelen van de overheid te volgen. Dit heeft verschillende cultureel en economisch factoren.

Eerste factoor: het gezin bestaat vaak uit oma, opa, vader, moeder, kinderen en soms zelfs anders familieleden. Nu de scholen, universiteiten, moskeeën en cafés dicht zijn hebben vooral de mannen geen eigen ruimte en dus moeite met thuis blijven.

Factoor twee: de overheid wordt door de ontwikkelingen in de corona-crisis verplicht om achter elkaar maatregelen te nemen. Deze hebben “psychologische tijd” nodig om bij de bevolking te landen. Die tijd is er niet en dat zorgt ervoor dat een deel van de bevolking niet snel kan schakelen.

Als laatst de financiële positie van de armen in de grote steden. Veel horeca, fabrieken en winkels zijn gesloten. Hierdoor hebben vooral laaggeschoolden geen inkomen dit zorgt voor veel stress in gezinnen. 

Social media
Een andere groot probleem van de overheid is nepnieuws en hoaxes op social media. Via Facebook, Twitter, YouTube en vooral  WhatsApp worden gebruikers opgeroepen om niet de overheid te volgen en vooral op God te vertrouwen.  

Dit tafereel zorgt voor een heel bijzondere situatie. Veel jonge, hoogopgeleide die juist achter de maatregelen staan en de ernst van de zaak begrijpen spreken hun afschuw uit en melden de tegenstanders bij de overheid en de politie, via social media. 

Door hun acties zijn een paar gebruikers van FaceBook en Twitter door de politie opgespoord. Hun accounts zijn geblokkeerd of verwijderd.

De populaire YouTubster, bekend als “Mi Naïma” is net als anderen gearresteerd wegens het verspreiden van nepnieuws. 

Cruciale week
Vandaag is het leger uit de kazernes vertrokken richting verschillende steden, een bijzonder situatie. Sinds de coup-beleggingen op voormalige koning Hassan II is het verboden voor het leger de steden in te trekken, zonder bevel van de koning.

De mentaliteit van het leger is totaal anders dan die van politieagenten. De aanpak van het leger om de straten schoon te vegen kan zomaar uit het niks escaleren. 

Het leger bij Bouskoura onderweg naar Casablanca.

Op de social media roepen politici, journalisten, artiesten, sporters en influencers burgers op om zich terug te trekken uit de straten en thuis te blijven.

Zij beseffen dat een escalatie, met het leger, het Koninkrijk in een politieke, maatschappelijke en economische ravijn zal laten storten. 

De belangrijkste vraag die de regering en politieke analisten bezig houdt: hoe lang zullen de Marokkanen het vol houden om thuis te blijven? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in