Kinderombudsman asielkinderen zijn een verloren generatie

0
65

Asielkinderen die in noodopvanglocaties verblijven, dreigen een ‘verloren generatie’ te worden. Dit staat in het rapport “Wachten op je toekomst” van de Kinderombudsman Marc Dullaert.

Door de lange wachttermijnen, de ondermaatse leefomgeving, de vele gedwongen verhuizingen en onderbrekingen van onderwijs halen zij hun achterstand niet meer in. 

De leefomstandigheden van deze kinderen zijn ondermaats; een normaal gezinsleven is er niet mogelijk. Er is weinig privacy en nauwelijks de mogelijkheid om te sporten, te spelen en rustig huiswerk te maken.Als gevolg van het uitblijven van school- en gezinsstructuur kampen veel asielkinderen met emotionele en gedragsproblemen. Dat geldt des te sterker voor kinderen die slachtoffer zijn van oorlogsgeweld.

Dullaert heeft ook kritiek op de vele verhuizingen die asielkinderen mee moeten maken. Het zou “in directe strijd” met “hun kinderrechten” zijn. Dullaert vreest een “verloren generatie” als deze asielkinderen geen mogelijkheden krijgen om te integreren.

VVD-Kamerlid Azmani: “er wordt met man en macht gewerkt asielzoekers een veilig dak boven hun hoofd te geven, waarbij de grenzen in zicht zijn van wat we aankunnen. Azmam vindt dat Dullaert meer oog moet hebben voor de context en de druk waar Nederland onder staat.

PVV-Kamerlid Fritsma vindt het “belachelijke kritiek”. Asielzoekers krijgen hier juist veel te veel. De PVV wil de grenzen sluiten voor alle asielzoekers en dit soort gezeur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in