Mandela's Gun tussen fictie en werkelijkheid

0
65

Een tip van de Amerikaanse geheime dienst CIA zorgde ervoor dat Nelson Mandela in 1962 door het Zuid-Afrikaanse regime werd opgepakt en voor 27 jaar in de cel belandde. Dat heeft de voormalige consul van de VS in het Zuid-Afrikaanse Durban en CIA-medewerker Donald Rickard gezegd tegen de Britse regisseur John Irvin.

Mandela’s Gun gaat over de weinig bekende episode uit het leven van Mandela. In het begin het van de jaren zestig verliet de jonge activist Mandela, toen commandant van het Bevrijdingsleger, Zuid-Afrika om als militair te trainen in Algerije en Ethiopië. Na de reis komt hij terug met een pistool dat beschouwd werd als de eerste anti-apartheid wapen.

Deze weinig bekende verhaal voor het grote publiek is het onderwerp van de film  Mandela’s Gun van regisseur Jon Irvin. Hij maakt eerder naam met The Dogs of War (1980) en Hamburger Hill (1987).

Mandela’s Gun verwerkt documentaire beelden en interviews met de hoofdrolspelers. Fictie en werkelijkheid worden vermengd. Acteur Tumisho Masha speelt de hoofdrol. De is deze week in Zuid-Afrika te zien in de bioscoop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in