Makers ‘Call of Duty Vanguard’ door het stof na moslimprotest

Het Amerikaanse computerspelbedrijf ‘Activision’ heeft na veel ophef op social media haar excuses aangeboden aan moslims en moslimgebruikers.

In het computerspel ‘Call of Duty Vanguard’ hebben jongeren gebruikers met een moslimachtergrond in een Zombies map ontdekt dat pagina’s uit de Koran zo waren neergelegd dat spelers erop gingen staan als ze in gevecht waren.

Het op de grond leggen van de Koran wordt gezien als respectloos en zorgde op social media voor heftige reacties, spelers deden de oproep om de game en het bedrijf te boycotten. In de moslimwereld is de Koran het heilige boek en het woord van God.

Hoe dit heeft kunnen gebeuren is niet bekend, maar Activision heeft wel actie ondernomen. Het Amerikaanse bedrijf heeft na de enorme ophef hun excuses aangeboden en de bladzijden met de Koranische teksten uit de game gehaald middels een update. In de onderstaande tweet van CharlieIntel biedt de uitgever zijn excuses aan voor de content in de map.

“Er zat kwetsende content in voor Moslims en die content is inmiddels verwijderd. Het had nooit in de game mogen zitten en we bieden onze oprechte excuses aan. We zetten direct stappen om dit aan te pakken en willen het in de toekomst voorkomen.”Na het statement van Activision let de populaire Nederlands-Egyptische, ontwikkelaar van videogames Rami Ismail (zelf moslim) weten: “Het is goed om te zien dat er een excuses wordt aangeboden voor de onnodige aanwezigheid van Korantekst waar spelers overheen kunnen lopen.”

Activision is een computerspellen bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van computerspellen. Het bedrijf is onder meer bekend van de Call of Duty-serie, de spellen van Tony Hawk en de Guitar Hero-spellen.

In 2007 werd bekendgemaakt dat Activision zou fuseren met Blizzard Entertainment, onder andere bekend van World of Warcraft en StarCraft.