Macron stelt ultimatum aan Moslimleiders

De Franse president, Emmanuel Macron, heeft moslimleiders in Frankrijk gevraagd een “handvest van republikeinse waarden” te aanvaarden als onderdeel van een brede aanpak van de radicale islam.

Woensdag stelde Macron, de Franse Raad van het Moslimgeloof (CFCM) een ultimatum van vijftien dagen om het handvest te accepteren. Het handvest stelt dat de islam een ​​religie is en geen politieke beweging, terwijl het ook “buitenlandse inmenging” in moslimgroepen verbiedt.

CFCM heeft ingestemd met de oprichting van een Nationale Raad van Imams, die  aan imams officiële accreditatie zal verstrekken en deze ook zou kunnen intrekken. De Nationale Raad van Imams wordt een soort van Nationale Orde van Advocaten. 

De president en de minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, spraken met acht leiders van moslimorganisaties in het Élysée-paleis . Twee principes zullen in zwart-wit worden gegraveerd [in het handvest]: de afwijzing van de politieke islam en inmenging uit islamitische landen.

Bij de maatregelen hoort een veelomvattend wetsvoorstel dat radicalisering wil voorkomen en omvat maatregelen zoals:

   • Beperkingen op thuisscholing en zwaardere straffen voor degenen die ambtenaren op religieuze gronden intimideren.
   •  Alle schoolgaande kinderen krijgen een wettelijk identificatienummer dat zal worden gebruikt om ervoor te zorgen dat ze naar school gaan (om thuisonderwijs tegen te gaan). Ouders die de wet overtreden, kunnen tot zes maanden gevangenisstraf en hoge boetes krijgen.
   • Er komt een verbod op het delen van persoonlijke informatie of foto’s van een persoon op een manier waardoor ze kunnen worden gelokaliseerd door mensen die ze willen schaden. Het gaat vooral om journalisten, docenten en overheidsfunctionarissen.
   • “We moeten onze kinderen redden uit de klauwen van de islamisten”, zei Gérald Darmanin, minister van Binnenlandse Zaken, tegen de krant Le Figaro. Het wetsontwerp wordt op 9 december in het Franse kabinet besproken.