Maandag 12 september begin Offerfeest 2016

0
63

Saoedi Arabië heeft bekend gemaakt dat het Offerfeest plaats gaat vinden op maandag 12 september 2016. 

Saoedi Arabië is het enige islamitisch land dat dit bekend maakt omdat het Offerfeest gekoppeld is aan de periode van de pelgrimage naar Mekka, de zogenaamde hadj. 

Deze vindt alleen in Saoedi Arabië plaats vanwege de twee heilige steden Madinah -waar de Profeet ligt begraven- en de stad Mekka, waar het huis van Allah is. De hadj is momenteel gaande en wordt afgesloten met een offer. 

Een keer in zijn of haar leven moet de moslim, die daartoe lichamelijk en financieel in staat is, een pelgrimtocht maken naar de heilige stad Mekka in Saoedi-Arabië. Deze bedevaart is een meerdaagse tocht langs alle heilige plekken die geassocieerd worden met de profeten Ibrahim en Mohammed. Moslims die niet op bedevaart zijn, vieren in hun eigen land het Offerfeest.

Het Offerfeest is een van de twee grote feesten die de islam kent. Dit feest wordt ook wel het Grote Feest genoemd. Het is het feest ter nagedachtenis van het offer van de profeet Ibrahim. Het verhaal gaat dat Allah Ibrahim vroeg zijn dierbaarste bezit aan hem te offeren. Onder de talrijke bezittingen die profeet Ibrahim had, was zijn zoon zijn dierbaarste bezit. Ibrahim besloot daarom zijn zoon te offeren aan Allah. Maar net voordat hij zijn zoon wilde offeren verscheen er een engel die hem vertelde dat hij zijn opdracht voltooid had.

Allah maakte daarmee duidelijk dat Ibrahim zijn oprechtheid en gehoorzaamheid had getoond. In de kern wil Allah namelijk niet dat er mensen geofferd worden. Vlak daarop vond Ibrahim een ram die hij uiteindelijk offerde.

Op de eerste dag van het Offerfeest koopt iedere moslim, die het zich kan permitteren, een schaap, geit, koe, os, buffel of kameel. Het vlees wordt in drie stukken verdeeld waarvan een deel voor de familie, een deel voor de buren of vrienden en tot slot een deel voor de armen. Voor het offer wordt er in de ochtend gebeden. Kinderen hebben dan meestal nieuwe kleren aan.

In Nederland gebeurt het ritueel slachten in de door de gemeente aangewezen plekken, meestal in een stedelijk slachthuis. In islamitische landen zijn bedrijven en scholen gesloten tijdens het Offerfeest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in