Premier Rutte is van gedachten veranderd over Zwarte Piet. Het standpunt dat de premier in 2013 in stellige bewoordingen verkondigde over de kleur van de hulp van Sinterklaas ‘Zwarte Piet is nou eenmaal zwart’, is naar eigen zeggen in de loop der jaren veranderd.
De premier zag het licht toen hij mensen ontmoette ‘met een donkere huidskleur, met kinderen, die zeiden: ik voel me ongelooflijk gediscrimineerd omdat die Piet zwart is’. Maar ondanks dit nieuwe inzicht blijft de premier van alle Nederlanders van mening dat het niet aan de politiek is om iets aan Zwarte Piet te doen. Hij verwacht dat Zwarte Piet onder druk van het maatschappelijk debat uit beeld zal verdwijnen.
‘De grote veranderingen’ die de premier zegt te hebben doorgemaakt in de zwartepietdiscussie worden als belangrijk gezien door de mainstream media, ondanks dat die nieuwe inzichten niet leiden tot verandering voor de mensen met een ‘donkere huidskleur’ die de premier heeft ontmoet. Blijkbaar vinden en voelen journalisten, columnisten en opiniemakers -bewust of onbewust- hetzelfde als de premier. Dat bevestigt weer dat die redacties niet diversiteitproof zijn. Want wachten op maatschappelijke druk zoals Rutte wil is natuurlijk niet voldoende. Het maatschappelijk debat is helaas verworden tot een racistische beerput die steeds wijder opengaat. Demonstreren, een grondrecht in ons land, wordt keer op keer verstoord of onmogelijk gemaakt. Anti-Zwarte Piet demonstranten worden als onruststokers weggezet, gedemoniseerd en gecriminaliseerd. Hoe lang moeten Nederlanders het racisme dat vanuit Zwarte Piet uitgaat blijven incasseren?
Politiek is nu aan zet. Zolang premier Rutte om de hete brij blijft draaien zullen wij als samenleving geen stap meer verder komen. Volgens Rutte voelen mensen met een donkere huidskleur zich gediscrimineerd door Zwarte Piet. Maar het is anders. Mensen met een donkere huidskleur wórden gediscrimineerd. Je gezicht zwart schminken, uit welke gedateerde traditie dan ook, is racistisch. Taal is ook een machtig instrument in deze discussie.
Daarnaast wordt traditie als excuus gebruikt om verandering tegen te houden, terwijl iedereen voorbeelden van tradities kent die door nieuwe inzichten bij de wet zijn veranderd. Om het bij recente voorbeelden te houden: meisjesbesnijdenis, traditie, mag terecht niet meer; het homohuwelijk, iets wat jarenlang uit naam van traditie werd tegengehouden, is nu terecht bij wet geregeld. Traditie is nooit een sta-in-de-weg geweest voor de politiek om vooruitgang na te streven. Waarom in deze discussie dan wel?
Rutte doet denken aan een plantage-eigenaar die tegen zijn slaven zegt wees blij dat ik jullie goed behandel, maar vergeet de emotionele en psychische schade die hij veroorzaakt met alle maatschappelijke gevolgen van dien. Het moet kristalhelder zijn voor de premier en alle andere politici, in een beschaafde samenleving als de onze mag er anno 2020 geen ruimte meer zijn voor racisme. Verbied Zwarte Piet.