De Britse minister van binnenlandse zaken Priti Patel die bekend staat om haar strenge immigratiebeleid en controversiële besluiten heeft de hele Palestijnse groep Hamas tot een terroristische organisatie verklaard.
Wie sympathie uitspreekt voor Hamas, met de Hamasvlag zwaait of partijbijeenkomsten organiseert, wordt beschouwd als overtreder van de Britse terreurwet. De straf is maximaal 14 jaar gevangenisstraf en/of een geldboete.
Hamas is een Palestijnse islamitische politieke organisatie die zegt ernaar te streven “Palestina te bevrijden van de Israëlische bezetting” en “een soevereine Palestijnse staat te vestigen.”
Het verbieden van Hamas kan worden gezien als de voltooiing van een beetje onafgemaakte diplomatieke zaken. Het brengt het Groot-Brittannië op één lijn met de VS, de EU en andere landen. Het VK voert al lang een beleid van “geen contact” met de politieke vleugel van Hamas door de groep in zijn geheel te verbieden, wordt dit alleen maar officieel.
Israël dringt al een tijdje op aan om Hamas in het Westen politiek uit te schakelen. Het feit dat het nu gebeurt weerspiegelt de diepe contacten die Israël heeft binnen de Conservatieve Partij in England. De verandering biedt conservatieve parlementsleden ook een nieuwe scheidslijn met degenen aan de linkerzijde van Labour die in het verleden sympathie hebben getoond voor Hamas.
Israël verwelkomde de stap als een “belangrijke beslissing.” Als reactie beschuldigde Hamas, Groot-Brittannië ervan “de agressors te steunen ten koste van de slachtoffers.”
Op grond van de Terrorism Act 2000 kan de minister van Binnenlandse Zaken een organisatie verbieden als zij meent betrokken te zijn bij terrorisme. Hamas is een van de 78 terroristische groeperingen die in Groot-Brittannië zijn verboden.