Lodewijk Asscher kandidaat partijleider PvdA

0
62

Vicepremier Lodewijk Asscher houdt er rekening mee dat hij zich kandidaat gaat stellen voor het partijleiderschap van de PvdA. In een interview met de Volkskrant van zaterdag zegt hij: ,,Ik ga er wel over nadenken. Dat is logisch.” Asscher beslist na de zomer.

Een interne verkiezingsstrijd tussen de huidige partijleider, Diederik Samsom, en Asscher is daarmee een serieuze optie.  PvdA’ers menen dat een gevecht om het partijleiderschap voor nieuw elan kan zorgen.

Assher: ‘Je voelt in Nederland dat er weer behoefte is aan een soort samenlevingsrevival. Dat zal één van de onderliggende vragen worden bij de komende verkiezingen. Wil je samen vooruit, of toch ieder voor zich. Of ik daarin een rol speel, ga ik bekijken.’

Een andere potentiële kandidaat voor de toppositie is de populaire en ambitieuze Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, al zei die eerder dat hij Samsom niet gaat uitdagen. De vraag is bovendien of hij zijn huidige positie in de waagschaal durft te leggen voor een ongewisse toekomst in Den Haag.

In het interview in de Volkskrant zegt premier Mark Rutte dat hij onder invloed van Asscher vaker in het openbaar zijn mening is gaan geven bij maatschappelijke debatten. ‘Ik heb van Lodewijk geleerd wat vaker te zeggen wat ik echt vind.

Als het aan Rutte ligt blijft de deur voor de PVV dicht zolang Geert Wilders weigert zijn minder, minderuitspraken terug te nemen. ‘Hij is bij mij een grens overgegaan,’ aldus Rutte. ‘We sluiten hem niet uit, maar hij moet dat terugnemen. Ik heb gezien wat het doet met kleine kinderen die op het schoolplein werden nageschreeuwd: minder, minder!’

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in