vrijdag 19 juli 2024
28 C
Staphorst

Leefbaar Rotterdam: Aboutaleb moet kleur bekennen

In navolging van minister Jeroen Dijsselbloem wil Leefbaar dat burgemeester Ahmed Aboutaleb zo snel mogelijk duidelijkheid verschaft: kandidaat-lijsttrekker worden bij de PvdA of burgemeester blijven van Rotterdam. Aboutaleb moet kleur bekennen.

Dat zegt fractievoorzitter Ronald Buijt van Leefbaar in het AD. ,,Hij laadt de verdenking op zich dat hij premier wil worden, maar zijn kansen strategisch wikt en weegt voordat hij Rotterdam definitief opgeeft.”

,,Hij laat deze kwestie te veel boven de markt hangen”, zegt Buijt. ,,Dat zorgt voor onduidelijkheid en ondermijnt ook zijn geloofwaardigheid. Dat is zijn goed recht, maar beken dan kleur. Deze onduidelijkheid is niet fair richting stad en bewoners.”

Buijt benadrukt dat Aboutaleb ‘het volste recht’ heeft om het hogerop te zoeken. ,,Ook al is het pas een jaar geleden dat hij werd herbenoemd. Toen al was duidelijk dat in 2017 landelijke verkiezingen zouden worden gehouden en ook toen al stond de PvdA laag in de peilingen. De situatie is dus niet wezenlijk veranderd.”

Samsom daagt Aboutaleb uit
Als Ahmed Aboutaleb lijsttrekker wil worden van de PvdA dan moet hij daarvoor vechten. De huidige partijleider Diederik Samsom zegt in een interview met de Volkskrant dat hij niet zonder meer plaats maakt voor de populaire Rotterdamse burgemeester. Het partijleiderschap moet verdiend worden, het is niet gratis.’