Kopenhagen krijgt een vrouwenmoskee

0
67

In Kopenhagen werd de eerste moskee voor vrouwen geopend met de naam Maryam moskee, verwijzend naar de moeder van de profeet Isa -Jezus- in Koran.

Het is de eerste moskee in Denemarken waar een vrouw voor de vrouwen op de vrijdag als imam het gebed zal verrichten. Doordeweeks op andere dagen zal de moskee open zijn voor mannen.

Het initiatief komt van Sherin Khankan, een bekende commentator en auteur in Denemarken. Khankan heeft een Syrische vader en een Finse moeder. Soortgelijke projecten van moslima’s bestaan in verschillende andere landen, waaronder de VS, Canada en Duitsland.

Khankan zegt veel positieve reactie, juist onder moslims in Kopenhagen te hebben ontvangen. Kritiek was er ook maar in mindere mate. Ze zegt geen bedreigingen te hebben ontvangen van welke kant dan ook. Khankan, die islamitische jurisprudentie heeft gestudeerd zegt verder dat de islamitische traditie het mogelijk maakt voor vrouwen om een gebed te leiden.

Imam Hoessein Waseem, de voorzitter van een van de grootste moskeeën van Kopenhagen, vroeg zich af of er behoefte was voor een moskee alleen voor vrouwen: “Moeten we een moskee maken, ook alleen voor mannen? Dan zou er zeker een protest onder de Deense bevolking zijn.

Hoessein: “De moskee is een godshuis en is bedoeld voor vrouwen en mannen. Wat heb je aan een godshuis dat alleen door  mannen of alleen voor vrouwen wordt gebruikt?”

De langdurige politieke invloed van de anti-immigratie Deense Volkspartij (DPP), evenals de ruzie over de Mohammedcartoons, die hebben geleid tot dodelijke protesten in islamitische landen, hebben voor gespannen relaties gezorgd tussen de grootste religieuze minderheid van Denemarken en de meerderheid van de bevolking.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in