Koning: Status Sahara staat niet ter discussie

In zijn traditionele Groene Mars toespraak bevestigde koning Mohammed VI opnieuw dat het Marokkaanse karakter van de Sahara niet onderhandelbaar is. Hij stuurde ook een bericht naar landen die vage of ambivalente standpunten over de Sahara innemen, waardoor elke commerciële benadering tussen het koninkrijk en hen werd uitgesloten.

Tijdens de 46e verjaardag van de Groene Mars, zei de koning: “Net als in het verleden zal de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara nooit ter discussie staan. Het Marokkaans-zijn van de Sahara heeft nooit op de onderhandelingstafel gestaan ​​en zal nooit komen. Als we onderhandelingen aangaan, is dat om een ​​vreedzame oplossing voor dit kunstmatige regionale conflict te bereiken.”

De koning: “In feite is het Marokkaanse karakter van de Sahara even eeuwig als onveranderlijke waarheid; het lijdt daarom geen geschil ten eerste, omdat de legitimiteit van onze Zaak wordt bevestigd door de annalen van de geschiedenis, en vervolgens omdat dit de diepe wens en de vurige wens van de Sahrawi-bevolking is, uiteindelijk omdat de internationale erkenning het bevestigt.”

De Marokkaanse koning maakte geen melding van de Algerijnse beschuldiging, dat Marokko vorige week drie Algerijnen zou hebben gedood bij een aanval op een vrachtwagen.

De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune beloofde in een verklaring dat de dood van de drie mannen “niet ongestraft zou blijven”.

Marokko heeft officieel niet gereageerd op de beschuldiging, maar een geïnformeerde bron uit het koninkrijk vertelde het persbureau AFP: “Als Algerije oorlog wil, wil Marokko dat niet.”