Koning Marokko: "Arabieren vormen geen eenheid"

0
64

Koning Mohammed VI van Marokko heeft besloten om de vergadering van de Arabische Liga dat gepland was in Marrakech te annuleren. De koning benadrukt dat Marokko geen dromen wil verkopen aan de Arabisch volkeren door de verkeerde indruk te wekken alsof de Arabische leiders een eenheid vormen.

In een uitzonderlijk verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken valt als volgt te lezen:

“Bij hoge instructies van Zijne Majesteit Koning Mohammed VI, heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Salaheddine Mezouar, de secretaris-generaal van de Arabische Liga Nabil al-Arabi verzocht om Marokko gebruik te laten maken van het recht om de vergadering van de Arabische Liga niet te organiseren.

De verklaring vervolgt: “Gezien de afwezigheid van belangrijke concrete initiatieven die door de Arabische staatshoofden zijn ingediend, zal deze top alleen een gelegenheid worden van gewone beslissingen en toespraken en een valse indruk geven van eenheid en solidariteit tussen de Arabische staten.”

“De Arabische wereld gaat door een moeilijke periode. Het uur van de waarheid is aangebroken. De leiders van de Arabische landen kunnen niet zomaar bij elkaar komen zonder dat beslissende collectieve antwoorden worden gegeven over de situatie in Irak, Jemen en Syrië, waar de crises alleen maar complexer wordt vanwege de vele manoeuvres en de regionale en internationale agenda’s.”

“Ook de leiders van de Arabische landen kunnen niet werkeloos blijven kijken in het licht van de economische en sociale problemen van hun volkeren, of gewoon kijken naar de zich ontvouwende tragedies van de Arabische burgers. Marokko wil niet dat deze top op haar grondgebied wordt gehouden zonder de toegevoegde waarde.

“De gemeenschappelijke bouw van de toekomst van de Arabische landen is de beste garantie voor stabiliteit en een bolwerk tegen de heropleving van regionale spanningen, de opkomst van extremisme, geweld en terrorisme, die de fundamenten van de moderne staat en onze voorouderlijke waarden ondermijnen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in