Koenders betreurt terugtrekking Afrikaanse landen uit Strafhof

0
64

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken betreurt het dat Afrikaanse landen zich willen terugtrekken uit het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. ‘Voor Nederland, tevens gastland van het Internationaal Strafhof, is dit een uitermate zorgelijke ontwikkeling’, zegt Koenders.

Zuid-Afrika kondigde afgelopen week aan het lidmaatschap van het ICC te willen opzeggen. Burundi maakte eerder bekend dit te gaan doen.

Koenders benadrukt dat het ICC een cruciale rol speelt bij de bestrijding van straffeloosheid. ‘Slachtoffers van internationale misdrijven waar dan ook ter wereld verdienen gerechtigheid. Als een land deze misdrijven zelf niet kan of wil vervolgen, dan is het Internationaal Strafhof een belangrijk laatste redmiddel om straffeloosheid te voorkomen’, aldus de minister.

Een aantal landen is al langere tijd kritisch over het ICC. Het opzeggen van het lidmaatschap van het Strafhof is volgens Koenders echter niet de juiste manier om de problemen op te lossen. Koenders: ‘Het Strafhof belichaamt universele waarden en normen. Tal van leiders van Afrikaanse leiders beschuldigen het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) van bevooroordeeldheid jegens Afrikaanse verdachten.

Op dit moment zijn 124 landen partij bij het ICC, waaronder 34 Afrikaanse landen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in