Justitie krijgt steeds meer grip op jihadgangers

0
67

Het Openbaar Ministerie krijgt in de strijd tegen de jihadgangers steeds meer juridische instrumenten in handen. Uit een vonnis van de Rotterdamse rechtbank blijkt dat niet alleen strijders strafbaar zijn, maar ook sympathisanten die terroristische groeperingen op enige wijze faciliteren.

Wie geld of goederen stuurt naar jihadgebieden wordt al gezien als deelnemer aan een terroristische organisatie. Afgelopen stonden drie terreurverdachten uit Arnhem voor de rechter. Een verdachte beweerde dat hij een transportbedrijfje wilde opzetten in Syrië, een tweede ging weeskinderen helpen. De derde verdachte had 1.000 euro gestuurd naar een strijdende vriend voor voedsel, kleding en medicijnen. 

De rechtbank vond hun verweer niet aannemelijk. Ze werden veroordeeld van 1 tot 3,5 jaar cel wegens deelneming aan een terroristische organisatie. In de Volkskrant zegt Landelijk coördinerend officier van justitie voor terrorismebestrijding Ferry van Veghel: dat met de juridisch uitspraak ‘belangrijke piketpalen’ zijn geslagen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in