donderdag 18 juli 2024
23.6 C
Staphorst

Jordanië arresteert populaire cartoonist

De populaire Jordaanse cartoonist Emad Hajjaj is woensdagavond laat gearresteerd na een karikatuur, waarin hij sarcastisch de spanningen tussen de Abu Dhabi en Israël aan de orde stelde.

In zijn karikatuur beeldde Emad Hajjaj de kroonprins van Abu Dhabi, Mohammad bin Zayed (MBZ) af die een duif vasthoudt met de Israëlische vlag die op het gezicht van MBZ spuugt, verwijzend naar wat wordt genoemd als “de vredesovereenkomst”.

Zodra het nieuws over de arrestatie van Hajjaj bekend was, werd de hashtag #Vrijheid_voor Emad_Hajjaj trending. Verschillende journalisten, schrijvers, jongeren en mensenrechtenactivisten eisen uit solidariteit dat Hajjaj onmiddellijk vrij wordt gelaten.

Hajjaj is van oorsprong een Palestijn die net als meer dan twee miljoenen Palestijnen in Jordanië woont. Koningin Rania, de vrouw van Koning Abdullah van Jordanië,  is van oorsprong ook een Palestijnse. Hajjaj is een van de beste cartonisten in de Arabische wereld en werkt voor de online krant Al-Rai (London) en landelijke krant The Jordan Times daily in Jordanië.

Bij de aankondiging van de Abraham-akkoord (genoemd naar de profeet Abraham/Ibrahim) tussen Abu Dhabi en Israël twee weken geleden, is Abu Dhabi in de Arabische wereld zwaar onder vuur komen te liggen. De tegenstanders vinden de overeenkomst onnodig en in strijd met de langdurige toewijding van de Arabieren aan het Arab Peace Initiative van 2002. Deze bepaalt dat de Arabische erkenning van Israël verbonden is met de oprichting van een Palestijnse staat in de bezet Palestijns gebieden.

In de afgelopen week hebben verschillende media gemeld dat de Abu Dhabi geplande vergaderingen met Israëlische functionarissen heeft geannuleerd, als reactie op verklaringen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Hij  zei dat hij de VS zal vragen een wapenovereenkomst met de Abu Dhabi te blokkeren voor de levering van F35-gevechtsvliegtuigen. De Israëlische afwijzing van de wapenverkoop is de angst van Israël om de reeds lang gevestigde militaire voordeel in het Midden-Oosten te verliezen.

Gisteren kwam een senior lid van de Koninklijke familie in Jordanië onder druk te staan om een Tweet te verwijderen waarin hij een Engels artikel had gedeeld van de Israëlische historicus Avi Shlaim, waarin hij inging op de berichten die met de deal tussen de Abu Dhabi en Israël.