Joodse geschiedenis in Marokkaanse basisonderwijs

0
135
Koning Mohammed VI bij de inhuldiging Joods centrum, Bayt Dakira, in Essaouira.

Joods-Marokkaanse geschiedenis en cultuur zullen worden opgenomen in het Arabisch-talige curriculum voor Marokkaanse basisschoolleerlingen.

Het besluit goedgekeurd door de koning van Marokko, Mohammed VI, is een poging om “de Joods-Marokkaanse geschiedenis en cultuur te versterken en deel te laten uit maken van de Marokkaanse identiteit”, aldus een verklaring van de Amerikaanse Sefardische Federatie en voorzitters van de Amerikaanse Overkoepelende Joodse Organisaties.

Koning Mohammed VI heeft een lange geschiedenis van nauwe banden met de Joodse gemeenschap in Marokko. In januari was hij aanwezig bij de inhuldiging van een nieuw Joods gemeenschapscentrum, Bayt Dakira (Huis van Hereniging), in de oude stad Essaouira.

Joodse begraafplaats in Fes.

Het gemeenschapscentrum werd door André Azoulay, adviseur van koning Mohammed VI, beschreven als een “huis van geschiedenis en herinnering.” Het centrum bestaat uit een synagoge, museum en onderzoekscentrum over joods-islamitische relaties.

Hoewel ooit de grootste joodse gemeenschap in de moslimwereld was, wonen er tegenwoordig slechts ongeveer 2.000 joden in Marokko, de meeste in het economische centrum van het land, Casablanca.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in