Voetballegende Johan Cruijff overleden

0
137

Voetballegende Johan Cruijff is vandaag op 68-jarige leeftijd overleden in het bijzijn van familie. Cruijff kwam 48 keer uit voor het Nederlands elftal en kwam daarin tot 33 doelpunten.

De voormalig sterspeler van onder meer Ajax en FC Barcelona werd drie keer uitgeroepen tot wereldvoetballer van het jaar. In 1974 veroverde hij met Oranje de harten van de voetbalwereld op het WK in Duitsland.

Cruijff geldt onbetwist als de beste voetballer die Nederland ooit heeft voortgebracht. Cruijff werd in april 1947 geboren in Amsterdam. Van 1964 tot 1973 speelde hij bij Ajax. Daarna kwam hij uit voor onder andere FC Barcelona.

Johan Cruijff heeft de strijd tegen longkanker verloren, maar op trapveldjes over de hele wereld leeft zijn naam altijd voort. Jongetjes en meisjes uit onder meer Maleisië, Japan, Zuid-Afrika, Marokko, Curaçao, Brazilië, de Verenigde Staten, Polen en in heel Nederland kunnen voetballen op de beroemde Cruyff Courts, kunstgrasvelden van vaste afmetingen met oranje doelen en blauwe hekken.

Sinds 2003 mogen alle winnaars van de Johan Cruijff Prijs, die wordt uitgereikt aan het talent van het jaar in de eredivisie, op een zelfgekozen locatie zo’n Cruyff Court laten aanleggen.

Arjen Robben was de eerste winnaar van de Johan Cruijff Prijs. De huidige aanvoerder van Oranje liet in zijn geboortedorp Bedum een veldje aanleggen waarop de 14 veertien regels van Cruijff gelden, zoals respect, verantwoordelijkheid, creativiteit en sociale betrokkenheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in