donderdag 18 juli 2024
23.6 C
Staphorst

Joden en moslims: samen het antisemitisme bestrijden

De Saoedi geestelijke Dr. Muhammad Al-Issa, voorzitter van de The Muslim World League, een door de Saoedi-regering gefinancierde NGO, wil samen met de joden de strijd aangaan tegen het antisemitisme. 

“Wij van de Muslim World League zijn er trots op schouder aan schouder te staan met onze joodse broeders en zusters om begrip, respect, liefde en interreligieuze harmonie op te bouwen”, zei al-Issa uit Mekka tijdens een virtuele conferentie georganiseerd door de Combat Antisemitisme-beweging en de Amerikaanse Sefardisch-Joodse Federatie.

Volgens de voorzitter moeten joden en moslims samenwerken om de banden tussen de gemeenschappen te herstellen. “Terwijl joden en moslims eeuwen samen leefden, zijn we de afgelopen decennia helaas uit elkaar gegroeid”, zei al-Issa. “Nu moeten we de bruggen van dialoog en de krachten van haat en geweld bestrijden.”

Eerder dit jaar bezocht al-Issa het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, waar hij zei: “Dit nooit meer. Niet voor joden, niet voor moslims, niet voor christenen, niet voor hindoes, niet voor sikhs. Niet voor een van Gods kinderen. De grootste horror van de geschiedenis, de Holocaust, mag nooit worden herhaald.”

Sacha Roytman-Dratwa, directeur van de Combat Anti-Semitism Movement (Antisemitisme-beweging) in Washington, zei: “de manier om antisemitisme te verslaan is door samen te werken. Uitspraken van Al-Issa waarin de jodenhaat wordt veroordeeld zijn van bijzonder belang, gezien de kritiek waarmee hij vaak wordt geconfronteerd.”