Israël beschermen of vrede nastreven?

0
169

Sommige jongvolwassenen zijn opgegroeid in een sekte. Hun belevingswereld is vaak naar binnen gericht. De blik op wat er om je heen gebeurt wordt ontmoedigd. Dit komt overal voor, maar vooral onder orthodox gelovigen van diverse pluimage. Dit leidt tot vooroordelen en andere misvattingen.

Gaddy en Sharon
Op 23 september waren Gaddy en Sharon, twee jongeren met die beperking, te horen op NPO radio 1. Verslaggever Anne van der Veen zocht  hen op in Ra’anana, een plaatsje onder Tel Aviv. De twee willen in het Israëlische leger, omdat zij net als hun Israëlische leeftijdgenoten het land willen beschermen.

Ook andere Europese Joodse jongeren maken deel uit van het uitdijende Israëlische ‘vreemdelingenlegioen’. Tijdens de opleiding worden zij gescheiden gehouden van de Israëlische rekruten. Zij wonen samen in Ra’anana. Waar hun collega’s in het Franse legioen een goede honorering ontvangen, betalen Gaddy en Sharon en hun collega’s elk €600 voor twee jaar diensttijd en krijgen eten en drinken gratis. ‘Supergoedkoop’ vinden zij. Inderdaad, voor de Israel Defence Forces (IDF).

Waarin zijn zij terecht gekomen? Zijn de IDF “het meest ethische leger ter wereld”, zoals premier Netahyahu zegt? Nou, nee.

De IDF verdedigen hun land niet meer tegen de boze buitenwereld. De strijdkrachten zijn gedegradeerd tot een mottig politiecorps, belast met het onderdrukken van vrijwel alle niet-Joodse groeperingen in Israël en de bezette gebieden.

In vijftien jaar tijd -de ‘rustige’ periode van 2000 tot 2015- heeft dit leger gemiddeld één Palestijnse burger per dag vermoord, met gemiddeld één Palestijns kind om de drie dagen. Uitzonderingen daargelaten, worden soldaten en hun officieren nooit voor deze misdaden vervolgd. Dat hoeft ook niet. De IDF opereert sinds 3 oktober 2008 onder de Daniyah Doctrine. Tegen burgerdoelen zal -en wordt- disproportioneel of buitensporig geweld gebruikt, in de bezette gebieden en in Libanon. En dat is strijdig met het internationaal recht, waaraan ook Israël zich heeft gebonden.

De Joodse clerus laat zich ook niet onbetuigd. Bij de laatste aanval op Gaza schreef een rabbijn voor dat de soldaten gerechtigd zijn niet alleen strijders te doden, maar ook burgers. Medelijden zou, in de ogen van de rabbijn, misplaatst zijn. Kinderen zijn de toekomstige vijanden. Die moeten als eersten worden opgeruimd. Op grote schaal werden Gazaanse burgers -mannen, vrouwen en kinderen- vermoord. Het Internationaal Strafhof doet daar -tot afgrijzen van Netanyahu en consorten- nu onderzoek naar.

De Israel Defence Forces hebben verschillende illegale oorlogen tegen andere staten gevoerd: Libanon en Gaza, deel van de staat Palestina. In geen enkel geval was de vereiste instemming van de VN Veiligheidsraad gevraagd, laat staan verkregen.

Gaddy boft. Hoofdaalmoezenier-rabbijn Eyal Karim vindt dat soldaten niet-Joodse vrouwen mogen verkrachten. Het is compensatie voor het moeilijke werk dat zij moeten doen.

Gaddy boft zelfs dubbel. Shlomo Benizri, voormalig lid van de Knesset van de rechtse Shas Partij, zei terloops: “Het is algemeen bekend dat nieuwe mannelijke rekruten  “vers rundvlees” of “vlees” worden genoemd en nieuwe vrouwelijke rekruten “verse matrassen”. Sla pagina 294 in Goliath van Max Blumenthal erop na.

Zou Sharon deze dienstverlening als het beschermen van Israël beschouwen? Of loopt zij het risico ingelijfd te worden in de Israëlische variant op de Japanse troostmeisjes?

IS = JS?
Vergelijkingen gaan nooit helemaal op. Maar toch: IS = JS? 

Er zijn duidelijke verschillen. Israël -de zogenaamde Joodse Staat- is door de Verenigde Naties binnen bepaalde grenzen erkend. De Islamitische Staat is dat niet.  Zij hebben vergelijkbare mono-theocratische grondslagen, maar geven hun god andere namen. IS is mondiaal expansief, de JS heeft beperktere territoriale eisen: de gebieden van de staat Palestina en de Golan Hoogvlakte, een strategisch gelegen en vruchtbaar deel van Syrië.

De overeenkomsten zijn opmerkelijk. Beide claimen op theologische gronden een internationaal niet erkend grondgebied: IS het kalifaat en de JS Eretz, of Groot-Israël en de Golan Hoogvlakte. Beide tolereren geen vreemden in hun grondgebied: IS de shi’ieten, Koerden en Jezidi’s en de JS: de Palestijnen en de bedoeïenen. Etnische zuiveringen en genocide worden door beide gehanteerd. IS en de JS passen terroristische praktijken toe om onacceptabele samenlevingen en hun cultureel erfgoed te vernietigen. Beide schenden op grote schaal het internationaal recht.

Syrië-gangers zijn bij terugkeer in Nederland de sjaak. Gaddy en Sharon krijgen alle aandacht van onze nationale omroep en kunnen zich desondanks -na hun participatie in terroristische wandaden- ongestoord weer in Nederland vestigen.

Moet Israël werkelijk door zijn strijdkrachten worden beschermd? Talrijke Israëlische analisten zien geheel andere, veel gevaarlijker problemen. Zij verwachten dat hun land binnen afzienbare tijd door interne conflicten en het nederzettingenbeleid ineen zal storten.

Als Israël hen werkelijk lief is, zouden Gaddy en Sharon hun goede intenties beter kunnen inzetten voor vrede en een daadwerkelijk democratisch Israël.

Jan Wijenberg is oud-diplomaat en politiek activist. Wijenberg was onder anderen ambassadeur in Jemen, Tanzania en Saoedi-Arabië. Hij was tot eind 2009 bestuurslid van de Stichting Stop de Bezetting die zich inzet voor een rechtvaardige en duurzame vrede in het Midden-Oosten op basis van het internationale recht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in