Israël benoemt nieuwe zaakgelastigde voor Turkije

0
147
Irit Lillian wordt zaakgelastigde van de Israëlische ambassade, in Ankara.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken maakte vandaag, de benoeming bekend van Irit Lillian als zaakgelastigde van de Israëlische ambassade, in de Turkse hoofdstad Ankara.

Lilian is een vooraanstaand diplomaat en een expert in Turkse aangelegenheden, en ze bekleedde eerder de functie van Israëls ambassadeur in buurland Bulgarije.

Volgens de krant Turkpress en het Israëlische tv-kanaal i24news is de benoeming van Lillian een belangrijk signaal van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat een hint naar Ankara geeft dat Tel Aviv de weg effent voor een hernieuwde warmte in de betrekkingen tussen de twee landen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verklaarde begin december dat zijn land betere betrekkingen met Israël wil aangaan, maar het beleid van Tel Aviv ten aanzien van Palestijnen dit verhindert.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan samen met Hamas-kopstuk Ismail Haniya.

Vorige week citeerde de rechtse krant Yedioth Ahronoth een hoge Israëlische diplomaat die zei dat Israël geen ambassadeurs zal uitwisselen totdat Ankara de kwaadaardige Hamas-activiteiten aanpakt.

De Palestijnse beweging wordt in een rapport beschuldigd van het opzetten van een geheime cel in Istanbul zonder dat de Turkse autoriteiten hiervan op de hoogte zijn, en het plegen van cyberaanvallen op de Palestijnse Autoriteit, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Turkije zegt: “Er is niet zo’n geheime Hamas-cel in Turkije die cyberaanvallen uitvoert. We hebben Hamas-leiders die door Israël naar Turkije zijn gestuurd als onderdeel van de Gilad Shalit-gevangenenuitwisseling.”

Sinds Joe Biden in november tot president van de VS werd gekozen, hebben Turkije en Israël geprobeerd hun geschillen glad te strijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in