Christopher de Bellaigue is een van de meest vindingrijke en stimulerende tolken van realiteiten die zijn bedekt met angst en vooroordelen.
In The Islamic Enlightenment -De Islamitische Verlichting- snijdt hij de tegenstand van de islam-versus-moderniteit om voor ons een fascinerende wereld te onthullen: waarin ‘ook’ complexe mensen voortdurend veranderen, improviseren en zich aanpassen onder de druk van de geschiedenis.
In De Islamitische Verlichting beschrijft de Bellaigue de pijnlijke ontmoeting van de islam met moderniteit door de geschiedenis van Turkije, Egypte en Iran de drie belangrijkste landen van de islamitische cultuur.
Met indrukwekkend proza doet hij een absorberend verslag van de politieke en sociale hervormingen die de landen van de islam in de negentiende en vroege twintigste eeuw hebben veranderd. Op een attente en provocerende manier laat hij zien hoe de landen in het Midden-Oosten de moderne idealen en praktijken lang geleden hebben verwelkomd, waaronder de aanneming van modern medicijnen, de opkomst van vrouwenemancipatie en de ontwikkeling van de democratie.
Zijn vloeiende en levendige verslag omvat opmerkelijke voorbeelden van vergeten en inspirerende verhalen van filosofen, anti-geestelijken, journalisten en feministen die hun samenlevingen hebben geopend voor politieke en intellectuele emancipatie.
Met bittere politieke en historisch inzicht laat Christopher de Bellaigue zien hoe het geweld van een oneindig kleine minderheid in feite de tragische terugslag van deze moderniserende processen tegen hebben gewerkt.