Internationale terreurtop in Den Haag

0
87

In Den Haag begint vandaag de eerste grote internationale top. Terreurexperts verzamelen zich in het hoofdkwartier van Europol. Onder leiding van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zullen zij spreken over antiradicaliseringsprogramma’s en het tegenwerken van terroristen die al met concrete aanslagplannen rondlopen.

Het aantal namen op de nationale terrorismelijst is in een jaar tijd verdubbeld. Na een recente toevoeging van twee personen staat de teller nu op 39 personen en drie organisaties. Op de lijst staan Nederlanders en organisaties die betrokken zijn bij terroristische activiteiten in Syrië en Irak.

Plaatsing op de lijst zorgt ervoor dat tegoeden bevroren kunnen worden. Daardoor hebben mensen geen toegang meer tot hun bankrekeningen en creditcards. En dat maakt het voor deze mensen een stuk moeilijker om terreurdaden te plegen of om anderen te financieren.

De minister pleit ervoor om wereldwijd gegevens over bevriezingen te delen. De Nederlandse nationale terrorismelijst is volledig openbaar. Na plaatsing op de nationale terrorismelijst kunnen tegoeden van betrokkenen bevroren worden, waardoor terreur voor hen moeilijker valt te financieren. Koenders vindt dat de lijst verder uitgebreid moet worden en zal er vandaag voor pleiten wereldwijd gegevens over bevriezing van tegoeden te delen.

‘We willen graag met terreurexperts om de tafel zitten en doorspreken: wat werkt wel en wat niet?’, zegt Koenders over de terreurtop. Het is als een virus dat zich steeds aanpast.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in