Instrument meet voedingsbodem radicalisering

0
96

Kennisplatform Integratie & Samenleving heeft een instrument in ontwikkeling dat in wijken de voedingsbodem meet die het risico vergroot dat jongeren zich afkeren van de samenleving of radicaliseren.

In een pilot in twee Amsterdamse wijken is getest in welke mate factoren die deze voedingsbodem bepalen, bijvoorbeeld opvoedingsproblematiek, een gebrek aan religieuze weerbaarheid en gevoelens van achterstelling.

Het instrument is door de onderzoekers samengesteld op basis van wat in de wetenschap bekend staat als zogenoemde risico- en triggerfactoren. Professionals, ondernemers en (actieve) buurtbewoners en jongeren zijn in de twee wijken geënquêteerd.

Uit de pilot bleek dat in één van de wijken de risicofactoren gezinsproblematiek, discriminatie en achterstelling en het zich niet thuis voelen in de Nederlandse samenleving in hoge mate aanwezig zijn bij de jongeren. In de andere wijk komt juist naar voren dat er sprake is van straatcultuur, polarisatie en een gebrek aan religieuze kennis en weerbaarheid. Vooral de straatcultuur is in deze buurt het afgelopen jaar toegenomen, vertelt onderzoeker Jolijn Broekhuizen.

De pilot heeft zeer interessante informatie opgeleverd en zal het komende jaar verbeterd worden. Op basis van input van de geënquêteerde professionals wordt de focus in de vragenlijst minder op risicofactoren gelegd en meer op beschermende factoren. “Dus: welke eigenschappen heeft een wijk die er voor kunnen zorgen dat jongeren juist minder vatbaar zijn voor radicalisering?”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in