Indonesië schrapt verplichting op dragen hijab op school

0
156

Indonesië heeft de verplichting op het dragen van hoofdbedekking op openbare scholen officieel verboden.

In een decreet kondigde de Indonesische minister van Onderwijs, Nadiem Makarim, aan dat openbare scholen financiële sancties riskeren als ze zich niet aan de nieuwe regel houden. Scholen kunnen islamitische kleding niet verplicht stellen.

Het besluit van de minister van onderwijs komt nadat een christelijke student werd gedwongen de hijab te dragen in haar faciliteit in de stad Pan Panjang, ten westen van het eiland Sumatra.

In een video die haar ouders tijdens een bijeenkomst hadden opgenomen, zei een van de schoolfunctionarissen dat het dragen van de sluier een verplichting was voor alle vrouwelijke studenten, ongeacht hun religie. De video, die veel werd gedeeld op sociale media, veroorzaakte verontwaardiging bij een groot deel van de bevolking, waardoor de school zich verontschuldigde.

Minister van Religieuze Zaken, Yaqut Cholil Qoumas.

Geconfronteerd met hevige protesten, vond de minister van Religieuze Zaken, Yaqut Cholil Qoumas, de affaire slechts het topje van de ijsberg. “Religie is niet bedoeld als onderwerp van conflict of als rechtvaardiging voor het discrimineren van andere overtuigingen”, zei hij.

Het nieuwe decreet is echter niet van toepassing op Atjeh, de enige provincie in Indonesië die wordt bestuurd door zeer conservatieve islamitische wetten en semi-autonomie geniet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in