Ierse voetbalclub en de Turkse Sultaan Abdul-Majid I

0
74

Drogheda United is een Ierse voetbalclub uit de stad Drogheda de club werd in 1919 opgericht als Drogheda United FC en speelde lang in de lagere klassen. 

Drogheda United wordt ook The Drogs, The Boynesiders of  The Turks genoemd. Maar waar heeft de club dat laatste aan te danken? En waarom gebruikt een Iers voetbalclub het symbool van de Turkse vlag op hun voetbalshirt?

Daarvoor gaan we terug in de tijd: Het heeft te maken met de weinig bekende verhaal van de Turkse Ottomaanse Sultan Khalifa Abdul-Majid I, die de burgers van Ierland tijdens de Grote Hongersnood -1845 en 1852- heeft gesteund. Tijdens de Groot Hongersnood zijn in Ierland bijna een miljoen mensen dood gegaan.

Toen de Turkse Ottomaanse Sultan Khalifa Abdul-Majid I, gehoord had over gevolgen van de ramp, besloot hij om £ 10.000 -ongeveer een miljoen Euro- naar de Ierse boeren te sturen. Koningin Victoria van England die in oorlog was met Ierland hoorde van het besluit van de Sultan en kwam tussenbeide en verzocht de sultan slechts £ 1000, te sturen. Om de koningin -niet in verlegenheid te brengen- die slechts een bedrag van £ 2.000 had gedoneerd. 

Sultan Khalifa Abdul-Majid I Sultan Khalifa Abdul-Majid

De Sultan had begrip voor de Koningin en zond slechts £ 1,000 in contanten. Daarnaast stuurde de Sultan -in het geheim- vijf schepen vol voedsel. Toe koningin Victoria hierachter kwam probeerde zij in het geheim om via de Engels rechter de schepen te blokkeren, maar de vijf schepen vol met eten kwamen toch in de haven van het stadje Drogheda daar werd het eten door de Turkse zeilers aan de bevolking verdeeld.  

Dit gebeuren wordt nu verfilmd. De film ‘Hongersnood’ met in de hoofdrol de Ierse acteur Colin Farrell wordt in Ierland, England en Turkije opgenomen en is opgebouwd rond deze charitatieve handelen waarin een islamitisch land een christelijke land te hulp schiet. De vrijgevigheid van de Sultan was des te indrukwekkender omdat zijn eigen rijk door een enorme interne problemen op het moment doormaakt. De Ierse acteur Dave Bresnahan speelt de rol van een katholieke priester. 

Acteur Colin Farrell Acteur Colin Farrell

Bresnahan: “Veel mensen vandaag de dag, met inbegrip van het Iers-Amerikanen, zijn niet volledig bewust van de verwoestende verlies van het leven die plaatsvonden als gevolg van de hongersnood in Ierland. Ik ben zeer vereerd om een deel van deze film project dat zal de realiteit van de hongersnood te brengen naar het scherm, zodat de moderne generaties zullen weten wat hun voorouders te verduren hadden.”

plakaat

In 1995 werd een plaquette in de Ierse stad Drogheda onthuld door burgemeester wethouder Godfrey en de toenmalige Turkse ambassadeur in de Republiek Ierland, Taner Baytok. Er staat: “De Grote Ierse Hongersnood van 1847 – Ter nagedachtenis en de erkenning van de vrijgevigheid van de mensen van Turkije in de richting van het Ierse volk.” De film wordt verwacht in de zomer van 2017.  

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in