Ibrahim Emili: liever DENK dan het CDA

0
229

Toen ik in 1988 naar Nederland kwam, net mijn studie afgerond aan de universiteit in Turkije, wilde ik leren over Nederland. Ik bestudeerde alle politieke stromingen en voelde me het meest thuis bij het CDA.

Met mijn toen gebrekkige Nederlands begon ik deel te nemen aan werkgroepen binnen de partij om meer te leren over de politieke organisatie. Vanaf 1992 werd ik actief.

Ik bekleedde verschillende functies binnen de lokale en landelijke partij. Zo werd ik bestuurder in de onderafdeling en later deelraadslid in Delfshaven. Lange tijd was ik dagelijks bestuurder in Rotterdam, was ik kandidaat en congres delegatielid voor de provincie Zuid Holland. Natuurlijk nam ik deel aan veel verschillende lokale, regionale en landelijke werkgroepen.

De uitgangspunten van het CDA spraken me erg aan. Niet alleen de staat maar ook de burger heeft verantwoordelijkheid, ook voor oplossingen. Je kunt je organiseren in verenigingen en zelforganisaties. Waar nodig faciliteert de staat deze organisaties zodat zij hun eigen problemen en ook voor anderen op een toegankelijke wijze kunnen oplossen. Solidariteit is daarbij belangrijk. 

Als moslim en migrant kan ik, als een verzameling van verschillende stromingen, mijn kleur geven binnen een partij. Het CDA was voor mij niet per definitie een christelijke partij, het was wel geïnspireerd door de Bijbel. Dezelfde uitgangspunten zijn te vinden in de islam en in de Koran.

Leiders zoals Dries van Agt, Ruud Lubbers en later Jan Peter Balkenende speelden voor mij een grote rol om me te blijven verbinden aan het CDA. Het was een partij waar ook niet-christenen lid konden worden. Onder leiding van Balkenende werd duidelijk dat moslims in de toekomst veel problemen zouden krijgen binnen de partij. Toen kwam Maxime Verhagen en zijn team aan de macht. De koers werd steeds rechtser.

Het CDA was een partij van het midden. Maar ook in het CDA had je rechts, links en midden zoals in elke partij. Met Verhagen werd duidelijk dat het CDA meedeed aan het polariseren, het winnen van stemmen met populisme. De gedoogcoalitie CDA, VVD en PVV werd de druppel voor mij om me terug te trekken als actief partijlid. Het was eigenlijk de grootste fout van het CDA. Het ging niet meer om de uitgangspunten maar om de poppetjes en de posities.

Het huidige CDA is sinds Verhagen nog meer naar rechts geschoven. Ik hoopte lange tijd dat er verandering zou komen, dat het CDA terug naar zijn wortels zou gaan en haar oude uitgangspunten zou handhaven. In theorie is het zo, maar in praktijk zie ik geen verandering.

In elke gevestigde politieke partij is er een glazen plafond. Als moslimmigrant kon je klimmen tot een bepaalde functie. Daarna hield het op. Zolang de leden hun culturele identiteit behielden, hun eigen cultuur en religie, waarden en normen, bleven ze een buitenbeentje. Als de partij dacht stemmen te trekken met een allochtone lid, werd je geplaatst op een verkiezingslijst maar niet op een verkiesbare plaats. Dit en nog meer van dit soort punten kan ik noemen waarom ik mijn lidmaatschap heb opgezegd.

Waarom ik voor DENK kies.
Daar zie ik mensen die durven te zeggen dat de koning naakt is. Deze beweging geeft zelf aan waar ze voor staan. Ze zeggen het niet alleen, maar handelen ernaar. DENK verdient steun. DENK is ontstaan omdat de gevestigde partijen ontoegankelijk zijn voor veel migranten. Denk simpel: als een producent zijn product niet afstemt aan de wensen van de klant, kan deze niet rekenen op veel klanten. De gevestigde partijen zijn niet meer bezig met het oplossen van de problemen van de burgers. Ze houden zich bezig met populistische uitspraken om stemmen binnen te halen. 

Ik hoop dat er meer mensen lid worden van DENK en zo hun bijdrage leveren aan een nieuw geluid in Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in