Houdt Erdogan de vrijdagpreek in Hagia Sophia?

0
236

Er is veel ophef over het besluit van de Turkse president Erdogan om van de wereldberoemde Hagia Sophia een moskee te maken. Zelfs paus Franciscus bemoeide zich ermee.

Erdogan maakte bewust vorige week op vrijdag, belangrijke dag voor moslims, het nieuws bekend. In de Arabische wereld wordt op de sociale media Erdogan opgeroepen morgen zelf de vrijdagpreek te houden in de Hagia Sophia in Turkije.

Anderen vinden dat Erdogan, de imam de vrijdagpreek laat houden en dat de president zelf, voorgaat in het gebed. 

Erdogan zelf heeft nog geen reactie gegeven op een van zijn drie twitterkanalen waar hij met zijn volgers communiceert. Tegenstanders van de oproep, waaronder veel Turken, vinden dat Erdogan zich afzijdig moet houden. Hij heeft zijn zin gekregen en moet juist nu niet meer olie op het vuur gooien. 

Het is zeer ongebruikelijk dat een koning of president in de moslimwereld de vrijdagpreek houdt omwille van de religieuze en politieke neutraliteit. De rol wordt meestal vervuld door de hoogste religieuze leider van het land, de stad of het dorp. Vaak is deze leider de oudste of meest geleerde man die de functie van imam de preek verzorgd.

Dat was wel anders in de tijd van de Profeet en de periode na hem. De Profeet was tijdens zijn leven de hoogste religieuze autoriteit. Niemand wilde de vrijdagpreek houden waar de Profeet bij was, behalve als hij ziek was. Na hem vervulden de metgezellen de rol van de imam.

Nu de islam zich over de hele wereld had verspreid, hadden de leiders geen tijd meer om naast alle andere taken ook de vrijdagpreek te houden. Die werd overgelaten aan de geleerden. De meeste islamitische landen hebben ministeries van godsdienstzaken die hiervoor verantwoordelijk zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in