Highlights in Arab Camera Festival

0
94

Op 14 november wordt de film ‘Life is waiting’ vanaf 15.25 uur vertoond in Cinerama Rotterdam in het kader van het Arab Camera Festival.

De film laat het leven van Saharaanse vluchtelingen zien, een in Marokko gevoelige kwestie: Veertig jaar nadat het volk vrijheid was beloofd door de zich terugtrekkende Spaanse overheersers, blijft de Westelijke Sahara Afrika’s laatste kolonie.

Hoewel de Verenigde Naties met een staakt-het-vuren in 1991 een eind hebben gemaakt aan de gewapende conflicten is de vrede in het gebied op zijn best fragiel te noemen.

Ondanks deze moeilijkheden is er een nieuwe beweging in opkomst, waarvan jongeren de kern vormen, die de mensenrechtenschendingen aan de kaak stelt en het lang beloofde referendum over vrijheid eist. De huidige generatie van jonge activisten gebruikt creatief, niet-gewelddadig verzet om zelfbeschikking af te dwingen.

De film is Engels ondertiteld en wordt vertoond na #73. Een kaart voor deze film geeft toegang tot beide films. 

Censuur in films
Op 15 november vanaf 13.30 uur wordt een surprisefilm vertoond die gecensureerd is geweest . Aansluitend hierop volgt een talkshow over censuur, media en nieuwe technologie. Gastheer Geert Maarse stelt zichzelf en het publiek de vraag wat censuur met je doet. Enkele filmmakers, waaronder regisseur Mohamad Abdulaziz, schuiven aan om over hun ervaringen te vertellen

Ook buigt het panel zich over de invloed van nieuwe media. In de film The Amina Profile, die op vrijdagavond 13 november staat geprogrammeerd, zien we een Syrisch meisje dat een sterrenstatus weet te verwerven door vanuit Damascus te bloggen over haar lesbische gevoelens. 

Aan het eind van de talkshow reikt een jury prijzen uit voor de beste films van het festival. Het festival wordt afgesloten met een Arabische filmklassieker met Omar Sharif in de hoofdrol en wordt afgesloten met een muziekoptreden.

Meer informatie over het Arab Camera Festival dat vanaf 12 november begint: www.arabcamera.nl

Kaartjes voor de talkshow zijn €3,-. Voor €8,- koop je een combinatieticket voor de ‘gecensureerde’ film en het aansluitende debat.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in