Het Vaticaan: crematie in strijd met Katholieke geloof

0
63

Het Vaticaan verbiedt katholieken de as van gecremeerde dierbaren in huis te houden, te verstrooien, onderling te verdelen tussen familieleden en tot souvenirs te maken. 

Volgens de bijgesloten handleiding, die bekend gemaakt werd bij de persconferentie in Rome afgelopen dinsdag, zou as moeten worden bewaard op plaatsen die speciaal daartoe zijn gewijd, zoals begraafplaatsen.

Nu de kerkelijke autoriteiten beseffen dat een toenemend aantal katholieken crematie kiezen in plaats van begraven, waarschuwen zij voor “ideeën die in strijd zijn met het geloof”. 

Kardinaal Gerhard Müller onderstreept dat het begraven van doden te verkiezen is boven crematie: “Wij komen uit de aarde en we zullen terugkeren naar de aarde.”

De handleiding schrijft voor dat een bisschop slechts in uitzonderlijke gevallen toestemming kan geven voor het bewaren van as van gecremeerde dierbaren in huiselijke sfeer. 

Behalve de mogelijkheid as te bewaren in urnen, wordt as ook verstrooid op geliefde plaatsen ter herdenking. Ook wordt as vermengd met klei, beton of verf in kunstwerken, in gebouwen of in vinyl geperst tot muzikaal memento. As wordt zelfs verwerkt in vuurwerk of in sieraden. 

De handleiding van het Vaticaan, Ad Resurgendum cum Christo, is gedateerd 15 augustus en goedgekeurd door Paus Francis in maart 2016. De instructies zijn gepubliceerd voor Allerzielen op 2 november, de dag dat gelovigen dierbare overledenen herdenken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in