donderdag 18 juli 2024
23.6 C
Staphorst

Het Turkije college met Lily Sprangers

Aanslagen in Istanbul, een nieuwe burgeroorlog met de Koerden, een dubieuze rol in de strijd tegen IS: wat is er toch aan de hand met Turkije?

De Turkse president Erdogan heeft vandaag weer fel uitgehaald naar de Verenigde Staten vanwege de steun die Washington verleent aan Koerden in Syrië.

Volgens Erdogan snappen de Amerikanen de ware aard van de Koerdisch-Syrische Democratische Unie Partij (PYD) niet en hebben ze daarmee van de regio ‘een zee van bloed’ gemaakt.

De oorlog in Syrië, de Russische bombardementen, wanhopige vluchtelingen uit Aleppo die zich verdringen bij de grens met Turkije, de Europese race tegen de klok om voor de naderende lente de vluchtelingenstroom onder controle te krijgen. Is er tijd voor diplomatiek overleg?

De VN spoorden Turkije dinsdag nog aan de grens te openen. Volgens Erdogan heeft Turkije al zeker 10 miljard dollar hebben uitgegeven aan de opvang van Syrische vluchtelingen. In heel Turkije zijn naar schatting 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen.

Tijdens de Haagsch College gaat Lily Sprangers in op de recente ontwikkelingen in Turkije. Is Erdogan een Turkse Poetin of een succesvolle hervormer? En waarom ligt Turkije met bijna alle landen in de regio overhoop?

Ook spreekt Sprangers over de relatie met de EU. Kan Turkije iets voor de EU betekenen in het vluchtelingenvraagstuk? En wordt het land ooit lid van de EU?

Lily Sprangers is manager van het net opgerichte Leiden Asian Centre bij de Universiteit Leiden en is voormalig directeur van het Turkije Instituut.

Datum: 29 februari 2016. Inloop: 19:30 uur. Kosten € 17,50. Locatie: Perscentrum Nieuwspoort. Voor reserveringen klik hier: http://www.haagschcollege.nl/college/57