Turkije is vrijwel dagelijks in het nieuws. Ingrijpende veranderingen trekken de aandacht en hebben ook invloed op de relatie met de Europese Unie. In de complexe en gepolariseerde Turkse samenleving hangt alles met alles samen, op een manier die op het eerste gezicht niet eenvoudig te doorgronden is.
Deze bundel analyseert Turkije vanuit een veelvoud van perspectieven: politiek en economie, religie en samenleving, kunst en cultuur worden kritisch en helder belicht.
Aan bod komen onder andere de relaties van Turkije met Europa en het Midden-Oosten, de visie van de Turkse overheid op Turken in het buitenland, de betekenis van de islam binnen de Turkse politiek, de staat van de Turkse economie, persvrijheid, de rol van de civil society, de verhouding met Koerden en Armeniërs.
De verschillende auteurs geven ieder vanuit hun eigen invalshoek inzicht in de verwarrende en soms tegenstrijdige ontwikkelingen in het nieuwe Turkije.
“Een keur van deskundigen belicht vele facetten van Turkije, de Nederlands-Turkse betrekkingen en het belang van Turkije voor Europa. Niet alleen politiek en economie, maar ook sociologie en cultuur komen ruimschoots aan bod. Jan-Paul Dirkse, oud-ambassadeur van Nederland in Turkije.
Het nieuwe Turkije met bijdragen van:
Bernard (Ben) Bot, Alexander de Groot, Thomas von der Dunk, Jan Jaap de Ruiter, Joost Lagendijk, Lars Anderson, Lily Sprangers, Paul Dekker, Marc Guillet, Froukje Santing, Uğur Ümit Üngör, Hans Theunissen, Sytske Sötemann, Maria Hermanussen, Thijl Sunier, Gürkan Çelik, Ahmet Can, Annemieke Mack.