Hans Teeuwen: vrije meningsuiting bestaat niet meer

0
135

Cabaretier Hans Teeuwen (48) komt met zijn eerste Nederlandstalige cd Popstukken. Daarop geen schurende teksten over de Islam, IS of moslimterreur. ,,We moeten durven toegeven dat de vrije meningsuiting niet meer bestaat.”

 ,,Voorheen had ik inderdaad alleen mezelf om rekening te houden, ja. Maar in zekere zin houd ik sinds het begin van de gewelddadigheden, voor de moord op Theo van Gogh werd schrijver Salman Rushdie al bedreigd, al rekening met wat ik zeg.

Dat gevoel is de laatste jaren sterker geworden. Je weet dat de kunstenaar die varkensbloed over een Koran uitgiet, in een cartoon of in een grap, een groot probleem heeft. Belangrijk is om toe te geven dat die angst er is.

Er zijn ook mensen die als reactie het belang van het vrije woord bagatelliseren. Dat is veel erger. Dan reikt de invloed van terreur zo ver dat we echt anders gaan denken.”

,,Die aanvallen waarbij ik de tactiek van de olifant door de porseleinkast hanteerde, voer ik niet meer uit, hoewel die heel geestig konden zijn. De kans op ongelukken is te groot geworden. We moeten gewoon durven vaststellen dat we de echte vrijheid van meningsuiting kwijt zijn.

Zoals filmers in dictaturen om de censor heen moesten werken, moeten wij nu creatieve manier verzinnen om toch te zeggen wat we belangrijk vinden zonder dat we worden doodgeschoten. En over zo’n hilarisch lied of cabaretnummer pieker ik me nu suf.”  Aldus de cabaretier in het AD.

De cd Popstukken van Hans Teeuwen & The Painkillers wordt zondag 30 augustus gepresenteerd met een gratis concert in VondelCS in Amsterdam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in