'Halal Love' tijdens Arabische filmfestival

0
156

Het jaarlijkse Arabische filmfestival Arab Camera neemt het publiek mee naar alle landen, talen en culturen van de Arabische wereld.

Het Arab Camera Festival gaat voorbij het gelijk van vele media en laat zien dat er meerdere waarheden zijn. Nuance voert de boventoon. Maar bovenal toont Arab Camera de positieve dingen in de Arabische wereld die er óók zijn: humor, trots, en, ondanks alles, hoop.

Op maandag 26 september gaat het festival officieus van start met de opening van een kunstinstallatie in hartje Rotterdam. Op het Churchillplein in Rotterdam wordt een kunstinstallatie in een container geopend. Deze container is een voorproefje Festival, dat op 29 september officieel wordt geopend in filmtheater Cinerama.

In de container staat de ervaring met de Arabische wereld centraal. Bezoekers worden midden de Aleppijnse bazaar ingetrokken, die van oudsher bekendstaat om zijn uitgestrektheid en diverse koopwaar. Een video vertoont een rondtollende derwisj op wiens witte gewaden beelden van de bazaar zijn geprojecteerd, en de bezoekers worden omringd door marktgeuren uit Aleppo. De feestelijke opening van de container wordt opgeluisterd met een dansoptreden van

Tijdens het Arab Camera Festival komen diverse filmmakers hun film toelichten in een Q&A. Zo zal Hamid Saïdji zich laten bevragen over zijn film L’ÉCHAPPÉE. Hierin maken we kennis met de Algerijnse taxichauffeur Hocine, die al jaren de oversteek naar Europa wil maken om zijn geluk te beproeven maar dat uiteindelijk toch nooit doet.

De Irakese Soleen Yusef van HOUSE WITHOUT ROOF komt naar Nederland. In zijn film wil Liya met haar broers Alan en Jan de laatste wens van hun moeder vervullen en haar in haar geboortedorp begraven. Alledrie zijn ze opgegroeid in Duitsland, maar om de wens van hun moeder te vervullen reizen ze gedrieën af naar Koerdisch Irak. Onderweg realiseren ze zich dat ze erg uit elkaar gegroeid zijn.

Halal Love!
1 oktober staat in het teken van de ladies night. De uitsluitend voor vrouwen toegankelijke filmvertoning ‘HALAL LOVE’ legt liefde en seks tegen de lat van de islam. Wat kan en mag er op het gebied van liefde en seks volgens de islam?

Hierover lopen de meningen sterk uiteen en die verschillende meningen zien we terug in het pasgetrouwde stel Fatmeh en Mokhtar dat toch ook al drie keer gescheiden is. En de net gescheiden Loubna die een genotshuwelijk aangaat. Filmmaker Assad Faloudkar neemt de kijker in zijn mozaïekfilm mee naar het hedendaagse Beiroet.

Voor meer informatie over de films en het programma zie www.arabcamera.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in