donderdag 18 juli 2024
23.6 C
Staphorst

Haalt dit kabinet de ramadan?

De heilige ramadanmaand, bekend als de koning van de islamitisch kalender, valt dit jaar in de lange zware dagen van de maand juni. Ook de ambtenaren, oftewel de cowboys, van het ministerie van Justitie en Veiligheid maken nu lange zware dagen.

De laatste jaren maken ze ook nog een Wilde Westen mee. Eerst moest Ivo Opstelten samen met Fred Teeven aftreden na de blunder met een bonnetje. Toen mocht Ad van der Steur opvolgen als minister en Klaas Dijkhoff zijn staatssecretaris zijn.

Dijkhoff had meteen beet. De komst van asielzoekers als gevolg van de oorlog in Syrië heeft voor veel emoties, geweld en verzet tegen de zittende macht geleid waar zelfs de ME aan te pas moest komen.

Van der Steur heeft de afgelopen week in het Brussels debat de complete oppositie tegen zich in het harnas gejaagd. Resultaat: de oppositie eiste dat het debat gestaakt werd en dat Van der Steur maar eerst zijn huiswerk moest gaan doen. Het debat staat nu geagendeerd voor volgende week. Het wordt een politieke vuurwerk.

Ik heb het debat live gevolgd en kan niet anders concluderen dan dat een degelijke minister als Van der Steur bewust de confrontatie zocht met de oppositie. Het zou mij niet verbazen als de minister in overleg met de premier stiekem aanstuurt op de val van het kabinet, want vervroegde verkiezingen zijn inmiddels een handelsmerk van de VVD geworden.

De Tweede Kamerverkiezingen staan gepland voor 15 maart 2017. In oktober begint het monsterproces tegen Geert Wilders om zijn ‘minder Marokkanen’ uitspraak. Gezien de media-aandacht die hij onder zijn regie heeft gehad kun je er niet aan voorbij gaan dat Wilders alles er aan zal doen om desnoods uit de cel een harde campagne te voeren.

Niet dat ik verwacht dat Geert in de cel terecht komt, maar wat als de rechtbank in januari of februari 2017 Geert vrijspreekt? Neem er dan gif op dat Geert nog harder gaat uithalen naar de PvdA, de VVD, de moslims en de Marokkanen. Dat vraagt weer om een reactie van andere politiek partijen en een Midden Oosten-oorlog in wording. Daar hebben nog de meeste lijsttrekkers noch de samenleving iets aan.

De coalitie heeft er alle belang bij dat het kabinet valt. Zowel de VVD als de PvdA zullen als zij de rit gaan uitzitten aan de rechterkant door Wilders, aan de linkerkant door SP/GroenLinks en in het midden door D66 en het CDA verscheurd worden voor het beleid van de afgelopen jaren. Alles ligt gevoelig. Vluchtelingen, asielzoekers, nationale politie, terrorisme, Syriëgangers en -terugkeerders, discriminatie, werkloosheid, noem maar op.

Het kan zomaar gebeuren: tijdens het debat van komende week komt er een motie van wantrouwen tegen Van der Steur. Het kabinet houdt natuurlijk vast aan de minister. Want wie en waar vind je een minister die nu nog Justitie wil doen? Nergens, en om die reden zal het hele kabinet dan haar ontslag aanbieden aan de koning.

Met een beetje geluk gaan we in de zomervakantie naar de stembus en laat dit nu juist de periode zijn dat alle moslims in Marokko en Turkije zijn en zo rekent de zittende macht ook nog met de partij DENK.