GroenLinks wil geen raadsleden die Erdogan steunen

0
68

Het GroenLinks-raadslid Ilhan Tekir uit Gorinchem, die eerder in de media zijn steun uitsprak voor de AK-partij van president Erdogan, is uit de fractie gezet.

“Steun aan de AK-partij staat diametraal tegenover de opvattingen van GroenLinks”, aldus landelijk partijvoorzitter Marjolein Meijer donderdag in een verklaring.

Tekir reageert op Twitter verontwaardigd op het besluit. “Met stomheid geslagen”, schrijft hij. “Zonder pardon, zonder fatsoenlijk gesprek, zonder hoor en wederhoor uit de fractie gezet.”

In de Volkskrant vertelde Tekir begin vorige maand Erdogan te steunen. Dat was volgens GroenLinks aanleiding om “intensieve gesprekken” met het raadslid te voeren. 

“In die gesprekken bleek dat er met Ilhan geen overeenstemming kon worden bereikt hoe met de gevolgen daarvan (van zijn steun voor de AK-partij – red.) om te gaan. Dit maakt dat hij wat ons betreft niet verder kan functioneren als raadslid van GroenLinks”, aldus de fractie van GroenLinks in Gorinchem. 

Een woordvoerder van het landelijk partijbestuur laat weten dat Tekir in principe lid kan blijven van GroenLinks. Ook blijven Nederlandse aanhangers van de AK-partij welkom bij GroenLinks. “Wij zijn geen gedachtepolitie voor de leden”, aldus de zegsman.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in