GroenLinks neemt afscheid van moslims

0
76

GroenLinks heeft vanavond de kandidatenlijst voor de TweedeKamer verkiezingen in Utrecht gepresenteerd. In de top-10 staan twee oud-partijstrategen. Van der Lee staat op 3 hij was de ‘spindoctor’ van Paul Rosenmöller en Femke Halsema.

Daarna was hij directeur Campagnes van Oxfam Novib, waar oud-GroenLinks Kamerlid Farah Karimi de baas is. Bart Snels,  staat op 8 hij keerde in 2015 terug bij GroenLinks als politiek adviseur van Jesse Klaver. De lijsttrekker heeft een Marokkaans vader en een Nederlandse moeder van Indische afkomst.

Een andere opvallende nieuwkomer is de Turks-Nederlander en NRC-columnist Zihni Özdil, die geschiedenis doceert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij staat op 7. De huidige Kamerleden Linda Voortman en Rik Grashoff staan op plek 4 en 5. Corinne Ellemeet, die eind 2014 Voortman tijdens haar zwangerschap als Kamerlid verving, wordt voor die inzet beloond met plek 6. Op elf Nevin Özütok, die in 2006 al kort voor GroenLinks Kamerlid was.

De top van GroenLinks kiest met haar lijst duidelijk voor witte ervaren politici. Het thema diversiteit, waar GroenLinks bekend om stond, is ver te zoeken. Het zelfde geldt voor de kandidaten met een moslimachtergrond, ook die hebben het nakijken. Terwijl juist de partij op haar website schrijft: “GroenLinks wil gelijke kansen voor iedereen. Het doet er niet toe of je wieg stond in Rotterdam of Rabat, of je gelovig bent of ongelovig, man of vrouw, homo of hetero, jong of oud.”

De leden van de partij kunnen via een internetstemming de komende dagen nog hun voorkeur bekend maken. De uitslag wordt op  17 december definitief vastgesteld door de leden in Utrecht

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in