Gemeenten gaan gegevens radicale inwoners delen

0
100

Gemeenten in regio Midden-Nederland hebben ingestemd met een privacyreglement bij gemeentelijk overleg over radicaliserende inwoners. Het delen van persoonsgegevens tussen politie en lokale instanties wordt daarmee versoepeld. 

De gemeenten zijn daarmee toegetreden tot het Privacyreglement Casusoverleg Radicalisering Midden-Nederland. Met het nieuwe reglement kunnen gemeenten persoonsgegevens verwerken en delen met het Openbaar Ministerie, de politie, de Raad voor Kinderbescherming en Reclassering Nederland. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Het reglement moet voorkomen dat er bij een acuut geval eerst overlegd moet worden of delen van gegevens wel rechtmatig is. De samenwerking en gegevensdeling moet de partijen meer inzicht geven van dreigend radicaliseren, uitreizen en behoefte aan hulp. 

In het reglement valt te lezen dat de betrokken partijen een rechtmatige, zorgvuldige behandeling en geheimhouding van persoonsgegevens moeten garanderen bij het verstrekken en verwerken. De afspraken daarover zijn vastgelegd in het reglement zelf. Het voorstel is op initiatief van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en dient de veiligheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in