Gemeentebestuur: uitspraken Karrat staan haaks op integratiebeleid

0
118

Naar aanleiding van de uitspraken van de imam van Moskee Essalam in een uitzending van Nieuwsuur, dat gewijd was aan homoseksualiteit.

Heeft op 8 augustus 2016 gemeenteraadslid Tanya Hoogwerf, Leefbaar Rotterdam, schriftelijke vragen gesteld aan het College van burgemeester en wethouder. 

Karrat vindt dat homoseksualiteit “als daad een zonde” tevens noemt hij in de uitzending homoseksualiteit een “persoonlijke keuze” en een “persoonlijke opvatting” waar voor je niet moet uitkomen, maar die men voorzichtig voor zich zou moeten houden. “Je hoeft niet anderen aan te sporen, te stimuleren of te overtuigen om het ook te accepteren”, aldus Karrat.

Leefbaar Rotterdam was ook boos op Karrat omdat hij -de indruk wekt over een psychische aandoening te spreken- Karrat zegt dat hij regelmatig met homoseksuelen spreekt om hen van gedachten te veranderen: “Bij de een zit het echt tussen de oren. Dus na een half uur zegt hij “eigenlijk ben ik helemaal geen homo” en loopt heel vrolijk de deur uit. Bij de ander zit het wat dieper. Dan gaat het om gevoelens of soms zelfs om relaties. Dan is het natuurlijk niet alleen maar een kwestie van een gesprek voeren en dan is het afgelopen; het is een langdurig proces dat iemand hier volgt”.

Leefbaar Rotterdam wilde naar aanleiding van de uitspraken van Karrat dat het gemeente bestuur de banden zou verbreken met de Essalam Moskee.

Reactie gemeente bestuur
Burgemeester en wethouders  zijn het met Leefbaar Rotterdam eens  dat de uitlatingen van imam Karrat haaks staan op het Integratiebeleid van de gemeente Rotterdam. Over het standpunt van het college betreffende (acceptatie van) seksuele diversiteit kan en mag geen misverstand bestaan. Aldus het gemeentebestuur.

Het College: “De inzet van het gemeentelijk LHBT emancipatiebeleid is immers expliciet gericht op etnische- en religieuze gemeenschappen met als doel de acceptatie van seksuele diversiteit te bevorderen. Deze boodschap zenden wij ook uit via de dialogen in het kader van de Integratietour.”

Over het verbreken van de samenwerking met de Essalam Moskee schrijft het College: “De gemeente staat in contact met een breed scala aan maatschappelijke- en religieuze instellingen om het gemeentelijk beleid op verschillende domeinen uit te dragen, waaronder ook met deze moskee. De Essalam Moskee is echter geen partner van de gemeente in formele zin; er ligt geen contract, convenant, beschikking of andere formele overeenkomst aan ten grondslag. Dat de meningen uiteen lopen over dit onderwerp is ons inziens aanleiding om binnenkort met de Essalam Moskee in gesprek te gaan en ons standpunt over het belang , en acceptatie van seksuele diversiteit duidelijk voor het voetlicht te brengen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in